четвер, 02 жовтня 2008 07:08

Метро у столиці коштуватиме дві гривні

У вівторок депутати Київради дали дозвіл підвищити ціни на проїзд у громадському транспорті. Вони почнуть діяти з листопада. Проїзд столичною підземкою коштуватиме 2 грн. Тролейбусом, трамваєм або автобусом — 1,50. Керівник управління цінової політики столичної мерії Василь Яструбинський, 56 років, попереджає: талони по 1,50 потрібно купувати в кіосках на зупинках. У водія квиток коштуватиме на 50 коп. дорожче. Це плата "за відволікання", пояснює чиновник.

Міськрада затвердила також ціни проїзних. Місячний на метро коштуватиме 80 грн, на наземний транспорт — 60. Квартальний проїзний на метро обійдеться у 199 грн. На тролейбус, трамвай чи автобус — 150. За річний проїзний на метро віддаватимуть 365 грн, на наземний транспорт — 275. На всі види транспорту на рік — 799 грн. Студентам проїзні продаватимуть удвічі дешевше, учням шкіл — учетверо. Пенсіонери зможуть їздити безкоштовно лише наземним транспортом. У метро для них пільг не буде.


За подорожчання проїзду проголосувало 95 зі 120 депутатів. Проти був Блок Віталія Кличка. Його представники вимагають, аби транспорт столиці перевірили міжнародні аудитори.

— Міські соцзабези безкоштовно видаватимуть річні проїзні малозабезпеченим і багатодітним сім"ям. Їздити безплатно зможуть і непрацюючі, які доглядають за інвалідом або особою після 80 років. Київська влада оплатить половину вартості проїзного на метро одиноким матерям і родинам, які втратили годувальника, — пояснює депутат міськради Алла Шлапак, 32 роки.

У метро для пенсіонерів пільг не буде  

У Полтаві та Одесі проїзд в електротранспорті коштує найдешевше — 50 коп. У Сумах — 60 коп., у Миколаєві — 75, у Вінниці — 90 коп., у Дніпропетровську та Запоріжжі — 1 грн. У Донецьку з вівторка подорожчав: із 0,5 до 1 грн. За жетони на метро у Дніпропетровську пасажири платять по 60 коп., у Харкові — 75. Проїзд у столичному метро, що нині становить 50 коп., не дорожчав із 1997-го.

Після зростання цін на комунальний транспорт у Києві подорожчають і маршрутки.

— Якщо Київпастранс підніме зарплату працівникам, змушені будемо й нашим платити більше. Дотацій не отримуємо, тому підвищуватимемо за рахунок ціни на проїзд. Мінімальна буде 2–2,25 грн, — каже "ГПУ" приватний перевізник Ігор Гусак, 33 роки.

Розпорядження про подорожчання проїзду має підписати столичний мер. Депутати в кулуарах Київради говорять, що зробить це найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Метро у столиці коштуватиме дві гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі