пʼятниця, 01 квітня 2011 08:45

Майже три місяці лелеки летять із теплих країв

Автор: фото з сайта www.mobilmusic.ru
  Лелеки завжди повертаються до свого гнізда. Молоді шукають вільну територію
Лелеки завжди повертаються до свого гнізда. Молоді шукають вільну територію

"Чужі лелеки вже на гніздах сидять, а наших нема. Вони завжди найпізніше повертаються. Торік на Благовіщення, 7 квітня, прилетіли. Видно найдальше літають, в Африку", — каже Микола Суха, 49 років.

На подвір'ї його ресторану у райцентрі Зарічне на Рівненщині птахи поселилися сім років тому. Звили гніздо на електричному стовпі. Господарі встановили на ньому стару шину, аби не руйнувалося.

— Лелеки спершу довго кружляли, придивлялися до території. А потім почали гілля носити. Торік прилетіли, а тут чужий бузьок поселився. То два самці так билися, що пір'я летіло. Впали на дах, шифер тріщав. Лелека, як прогнав чужака, весь день клекотів. Відзначав перемогу.

Чорногузи зимують у Тунісі, Єгипті, Індії. Переліт триває від трьох до 10 тижнів. Більшість птахів повертаються додому 19 березня. Можуть і раніше, якщо в теплих країнах різко похолодало.

Директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович, 48 років, каже, під час перельоту найбільше гине молодих птахів.

— Коли молодий лелека вперше летить у вирій, у нього спрацьовує генетична пам'ять. Летить туди, де були його батьки. У теплих краях або під час перельоту чорногузи починають паруватися. Пари формуються тільки за спільної симпатії, як у людей. Живуть разом до кінця життя. Але якщо один із партнерів гине, інший шукає нового, аби народжувати потомство.

Лелеки завжди повертаються до свого гнізда. Молоді шукають вільну територію. Це може бути сухе високе дерево чи стовп. Головне, щоб звідти все було видно. У кінці квітня самка відкладає до п'яти яєць, які птахи висиджують по черзі майже місяць. Якщо їжі вистачає, усі виживають. Інакше сильніші пташенята виштовхують із гнізда слабших.

В останні роки лелек в Україні побільшало. Науковці пояснюють це тим, що фермери менше застосовують отрутохімікати на полях. Тоді розмножуються дрібні гризуни, які їдять зерно. Відповідно, лелекам теж вистачає харчів.

Зараз ви читаєте новину «Майже три місяці лелеки летять із теплих країв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі