пʼятниця, 23 листопада 2012 00:15

Людину без паспорта можуть затримати на три доби

У вівторок, 20 листопада, увійшов у дію новий Кримінально-процесуальний кодекс. Про основні ключові зміни розповідає правозахисник Євген Захаров, 59 років:

— Введена така норма запобіжного заходу, як домашній арешт. Вона забороняє утримувати під вартою людину, яку обвинувачують у не тяжкому злочині або середньої тяжкості. Зараз третина всіх в'язнів у СІЗО, яким загрожує до трьох років позбавлення волі.

Досудове розслідування триватиме не більш як один рік. До впровадження нового кодексу воно було до 1,5 року.

Скасували таку норму, як відправлення справи на додаткове розслідування. Коли суддя бачив, що вина не доведена, відправляв справу на дорозслідування. А людина ж залишалася в слідчому ізоляторі, могла там перебувати й сім років. Тепер суддя має оголошувати або обвинувальний, або виправдальний вирок.

Добре виписані норми примирення між потерпілим і обвинуваченим. Вони можуть домовитися один з одним. Обвинувачений заплатить потерпілому шкоду, яку він завдав своїми діями. Раніше обвинуваченого саджали за ґрати, потерпілі чекали відшкодування роками і не відомо, чи отримали б.

Людину без паспорта можуть затримати в райвідділі на три доби, якщо її підозрюють у вчиненні злочину. Це робитимуть для вияснення особи. Якщо затриманий не виявиться підозрюваним, то його відпустять. Щоб затримати людину, лише відсутності паспорта замало, мають бути одночасно обґрунтовані підозри у вчиненні злочину. Просто так ніхто затримувати не має права.

Обшук проводитимуть лише за постановою слідчого судді. До цього документ виписував прокурор.

Будь-які свідчення оцінюються і визначаються як докази лише судом. Це нова норма про допустимість доказів, такого раніше не було.

Вводиться суд присяжних. Про нього підсудний може клопотати, якщо йому загрожує довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Людину без паспорта можуть затримати на три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі