середа, 16 січня 2013 05:30

Льодову барну стійку робили тиждень

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Хлопчик сидить на кріслі з льоду на стадіоні ”Олімпійський” у Києві. 12 січня тут відкрили виставку ”Олімпійська зима” із десяти льодових скульптур. Працюватиме до 14 лютого
Хлопчик сидить на кріслі з льоду на стадіоні ”Олімпійський” у Києві. 12 січня тут відкрили виставку ”Олімпійська зима” із десяти льодових скульптур. Працюватиме до 14 лютого

— А меня Снежная королева в этом кресле не заморозит? — 5-річна Аліна тягнеться до крісла з льоду на столичному стадіоні "Олімпійський". Минулої суботи тут відкрилася виставка льодових скульптур. Подивитися їх можна за 50 грн.

Показують 10 експонатів. Є олімпійський ведмідь, Снігурка, ескімоси, барна стійка та троянди, заморожені в льоду. На виготовлення пішло 3 т води.

Аліна залазить у крісло з льоду. Сідає боком, голову закидає на підставку для рук. Позує менш як хвилину. З'їжджає з крісла та біжить до ескімосів.

— Скульптури наші дизайнери робили два тижні, — розповідає організатор виставки 30-річний Володимир Бондаренко. Від очолює столичну фірму "Айс драйв". — Спочатку морозили стандартні льодові блоки. Уже з них вирізали скульптури. Працювали інструментами, які використовують для роботи з деревом. Олімпійський ведмідь важить 100 кілограмів, а ескімоси — по 500. Їх робили з двох частин. Уже на стадіоні склеювали водою.

Володимир зробив для виставки барну стійку. На ній стоїть пляшка шампанського і з десяток чарок. На скульптуру пішло 1,5 т води.

— П'ять днів морозили блоки для цієї скульптури, два дні працював над декоративними елементами. Доки все зробив, пооббивав собі руки. Лід за своєю структурою нагадує скло. Ним легко можна поранитися.

Киянин 28-річний Сергій Скопець прийшов на виставку з дівчиною Тетяною Медведєвою, 25 років. Просять сфотографувати їх біля скульптури ескімосів — чоловіка і жінки, які тримаються за руки. В отвори на місці облич фігур підставляють свої.

— Виставка класна, — каже Сергій. — Але до рівня тих, які організовують у Китаї, не дотягує. Там льодові скульптури займають цілий парк. У ньому можна годинами гуляти. А тут — за 3 хвилини усе подивилися.

Сергій фотографує Тетяну біля троянди, замороженої у брилі льоду.

— Мені ця скульптура найбільше подобається, — каже Тетяна. — Кожній дівчині було б приємно отримати таку квітку в подарунок.

Температура повітря на стадіоні не регулюється. Якщо потепліє, скульптури почнуть танути.

— Єдиний варіант їх зберегти — встановити навіс із морозильною камерою всередині, — каже Володимир Бондаренко. — Але робити це на таку площу проблематично і дорого. Після виставки скульптури демонтуємо. Якщо барна стійка залишиться неушкодженою, заберемо її і спробуємо продати. Її можуть купити для якогось льодового ресторану. За кордоном таких повно, а в Україні немає жодного.

Виставка працюватиме до 14 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Льодову барну стійку робили тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі