четвер, 17 вересня 2009 19:43

Ліва нога в Леніна коротша за праву

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанка Марія Олійник показує розмір тернового вінка, який сплела разом із подругою Євгенією Ратніковою
Донеччанка Марія Олійник показує розмір тернового вінка, який сплела разом із подругою Євгенією Ратніковою

143 пам"ятники Леніну зареєстровано на Донеччині, 40 із них — в обласному центрі.

— Облік дрібних не ведеться, — пояснили "Газетi по-українськи" в обласному штабі Компартії України.

Перший монумент з"явився 1924-го в сквері перед будівлею цегельного заводу ім. Леніна в селищі Красногорівка. Його знищили німці у війну, вціліла лише голова. 3-метрове тіло виліпили й приробили до неї 1970-го. Найновіший бюст відкрили торік до 91-ї річниці Жовтневої революції — в селі Никонорівка Слов"янського району.

— У селі порожній клуб, поруч дитсадок із розбитими вікнами. А наш Ленін аж світиться, — нахвалює монумент Олена Волинець, 31 рiк, прес-секретар Донецького обкому КПУ. — Три тижні тому в селі Рівне Шахтарського району в колишньому колгоспі імені Ілліча відремонтували Леніна. У нього не було руки, нога відвалилася. З необхідних 9 тисяч гривень частину дав мій чоловiк — народний депутат Євген Волинець, частину партія, і ще 500 зібрали жителі села.

Донецькі комуністи налічили 14 фактів вандалізму із березня минулого року по сьогодні.

— Торік тричі на тиждень поливали фарбою Леніна в центрі Донецька, — розказує Олена. — Правда, комунальники щоразу швидко відмивали. А от у Костянтинiвцi півтора місяця стояв розмальований. Міліція нас не підпускала, щоб відчистити.

У ніч на 8 травня в місті Костянтинiвка бронзовому Іллічу прималювали червону тiльняшку, шорти й рум"янець. 2004-го бюст на центральному майдані райцентру Володарське пофарбували в зелений колір, а перед цим облили червоною фарбою. Найбільше комуністів обурює випадок в селі Рубіжне Луганської області. Там 2 квітня 20-рiчний рятувальник водолазної станції підірвав вождя. Від пам"ятника відпав шматок — було пошкоджено ділянку біля сідниць скульптури.

Невідомі постiйно фарбують пам"ятнику черевики

У Донецьку під охороною лише пам"ятник на центральній пл. Леніна. Він поряд із "МакДональдзом" і п"ятизірковим готелем "Донбас-палас", який належить Рінату Ахметову. Гранітний монумент 1967-го встановив київський скульптор Едуард Кунцевич. Невідомі постiйно фарбують пам"ятнику черевики.

— Ми з Євгенією Ратнiковою ще у вересні 1990-го поклали до нього вінок із колючого дроту як до організатора репресій, — розповідає Марія Олійник, 67 років, із Конгресу українських націоналістів. — Самі сплели вінка, більше метра в діаметрі. За нами стежило КДБ. Як тільки поклали — примчав тодішній голова Ворошиловської райради Борис Адамов. Забрав вінок і кудись поніс.

Марія Олійник домагається демонтажу.

— Одна нога в нього коротша за іншу. Ліва стоїть на сходинці, але не зігнута. Щороку посилаю в міськраду пропозицію перенести це чудовисько в двір краєзнавчого музею. Нехай стоїть там поряд зі скіфськими бабами.

— Цей Ленін — красивий витвір, — не погоджується художник Володимир Тернових, 82 роки. — Якщо вже зносити, то Анатолія Солов"яненка (оперний співак. — "ГПУ"). Його недавно поставили бiля оперного театру. Зробили з чавуну і покрили золотою фарбою, наче самовар.

2005-го студенти-історики з Донецького національного університету запропонували замінити монумент Леніна на композицію з двох скульптур — Віктора Януковича і Віктора Ющенка. "Которые бы в знак единства Украины держали вместе государственный герб", — уточнювали вони у відкритому листі.

Зараз ви читаєте новину «Ліва нога в Леніна коротша за праву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі