пʼятниця, 16 вересня 2011 05:45

Лики святих проявилися на старих дошках

Автор: фото:Наталія БОНДАР
  Марія Нефортуна з Полтавщини тримає дошку із зображенням чоловіка. Чотири роки тому такого не було. Священик припускає, що то ікона святого Миколая
Марія Нефортуна з Полтавщини тримає дошку із зображенням чоловіка. Чотири роки тому такого не було. Священик припускає, що то ікона святого Миколая

На двох дошках у хаті 85-річної Марії Нефортуни з села Рашівка Гадяцького району на Полтавщині з'явилися зображення святих.

— Свекруха купила хату в батюшки. Давно, ще до війни, — розповідає господиня. — Та хата чи розвалилася, чи бомба впала. Поряд побудували нову, а на місці старої зробили сарай. Чотири роки тому він згорів. Стали викидати все після пожежі та знайшли у попелі дощечки. Поклали їх на кухню, вирішили, що то щось святе.

Марія Нефортуна згадує, дощечки спочатку були чорні. За два роки на одній з них почало проявлятися обличчя. Зять Марії Василівни 60-річний Василь Буханенко роздивився дошку і поніс її до сільської церкви, посвятив у батюшки. Через якийсь час дерево стало світле. Спершу стало видно очі, згодом — лице. За два роки — руки й чітко все обличчя.

Місцевий священик Богдан Лаврись тричі приходив дивитися на диво. Він припускає, що то ікона святого Миколая. На другій деревині розміром 10 на 11 см зображення тільки-но почало проявлятися. Батюшка стверджує, що там з'являється Ісус Христос. Василь Дмитрович не погоджується з цим. Каже, то портрет старшої людини. Можливо, це також святий Миколай.

— Таких дощечок було до 10 штук. Я тільки дві залишив, інші попалив. Може, і на них щось проявилося би, — говорить Буханенко.

Про незвичайну ікону почули люди в селі. Приходять подивитися. Дощечка зі святим Миколаєм стоїть на столі в залі. Другу ікону поки що не виставляють, чекають, доки добре проявиться зображення. Відвідувачі розглядають образи, хрестяться, вважають за чудо. Є такі, що не вірять, заздрять. Василь Дмитрович дає тільки глянути, до рук брати не дозволяє. До храму передавати не планує.

— Віримо, що диво відбулося на хороше, — стверджує. — Щодня молимося біля ікони. Читаємо перед образом Святе Письмо, просимо спасти від усього поганого.

Марія Нефортуна по всіх кімнатах у хаті розставила ікони. На церковні свята перед ними запалює свічки.

— Батюшка підмітив під час обходу сільських хат у день початку посту, що в нас єдиних на все село горять свічки, — розказує селянка. — Раніше, як мала здоров'я, постійно до храму ходила.

Зараз ви читаєте новину «Лики святих проявилися на старих дошках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі