пʼятниця, 02 липня 2010 06:14

"Ляща без підсаки взяти важко"

Автор: фото з сайта www.fishing.kiev.ua
  38-річний киянин Павло тримає двох лящів, яких спіймав на Дніпрі в Києві 13 червня цього року
38-річний киянин Павло тримає двох лящів, яких спіймав на Дніпрі в Києві 13 червня цього року

— Не вміючи, піймати ляща дуже важко. Хіба який дурний підлящик випадково почепиться, — розповідає 53-річний Олександр Цись із міста Миргород на Полтавщині.

— Придивляюся місце. Визначаю, де яма, а де перекат. Два дні їжджу і кидаю десь по два десятки "бомб". Для них годиться макуха, перловка, опариші, мотиль. Змішую із глиною і закидаю вище перекату. Глина поступово розмивається водою, і прикормка пливе за течією, лящ на перекаті чи в ямі її підбирає.

Рибалить Олександр близько 30 років. Останні 20 ходить на крупну рибу.

— Лящ довбе дно, там шукає поживу. Через це на донку його й ловлять. Використовую крючки п"ятий чи шостий номер фабрики "Кобра"". Вони мають довгий цівок і лазерну заточку крючка. На повідок ліску чіпляю 0,2, а основна — товщиною десь 0,35 міліметра. Використовую флюокарбонову, її у воді не помітно, — пояснює рибалка. — Лящ не любить шуму, гаму, розмов. Якщо почує на березі якийсь рух, то ближче як на 7 метрів не підходить. Рибу прикормлюю два дні, на третій під вечір їду рибалити.

Машину залишаю метрів за 50 від берега. Тихо спускаюся до місця. Стараюся не брязкати, не хлюпати вудилищами. Покльовка починається десь за годину після першої зорі.

Ляща ловлять і вдень. Умови ті самі. При нічній ловлі Олександр Цись на поплавок ставить світлячки.

— Буває, погода змінюється і лящ перестає клювати. Тоді ловлю на горох вудкою у проводку. Дехто намагається розчистити плесо для риболовлі. Я — ніколи. Риба має кормчі стежки між водоростями. По них ходить. Коли стежки знищують, то крупна риба йде в інші місця.

Черв"яки беру червоні у навозі. Їх любить лящ. Зарані їх копати не треба. Вони швидко худнуть і стають в"ялими. На гачок нанизую по два-три. Закидаю вудочки і чекаю. Лящ широкий, має високе тіло. Спочатку із дна підбирає насадку, і поплавок піднімається над водою. Потім випрямляється, поплавок лягає на воду. Коли поплавок починає йти під воду, рибу підсікають. Ляща без підсаки взяти важко.

З рибалки без крупної риби від кілограма він не повертається. Каже, були дні, коли привозив до 30 кг улову.



114

СТІЛЬКИ видів прісноводних риб водяться у водоймах України. Найціннішими є лосось, щука, лин, лящ, судак, сом, окунь, карась, сазан, тараня. У карпатських річках є форель і харіус. Рибалки найчастіше ходять на карася, тарань, коропа, окуня, щуку й судака. Вершиною майстерності вважають ловлю коропа, сома та ляща.

Зараз ви читаєте новину «"Ляща без підсаки взяти важко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі