вівторок, 25 червня 2019 07:30

"Квартиру здаю за оплату комуналки, аби не стояла порожня"

— Квартиру сдаю более трех лет. Не хотела оставлять ее пустой. Боялась, чтобы не забрали местные главари, — каже 38-річна Яна Окуловська з окупованої Хрестівки — до 2016 року Кіровське, на Донеччині. Тимчасово живе та працює в Маріуполі. — Знайшла орендаторів через знайомих. Не захотіла відправляти оголошення в соціальних мережах. Легко натрапити на нечесних людей. Можуть винести техніку й не заплатити. За квартирою придивляється сестра. За двокімнатку біля лікарні прошу 285 гривень на місяць. Уся сума йде на комуналку. Якщо щось лишається — витрачаю на їжу в ДНР, коли приїжджаю.

У Донецьку зняти квартиру в центрі міста коштує втричі дорожче. Господарі не укладають договорів із орендаторами. Просять заставу в сумі місячного платежу.

— Люди из маленьких городов вырываются в Донецк. Приезжают даже из Мариуполя и Волновахи работать на оккупированную часть и снимают квартиры, — говорить рієлторка 41-річна Марина Рак. — Популярний район — Ворошиловський, бо є центром міста. Його не обстрілюють. Поряд — обласна лікарня, університет, супермаркети, хороша транспортна розв'язка, є ставок і безліч кав'ярень. Найдешевша однокімнатка — 1200 гривень без комуналки.

Недорогі квартири для оренди — в Петровському, Куйбишевському, Київському районах Донецька. Через постійні обстріли мало людей винаймають тут житло. Вартість двокімнатки — 489 грн без комунальних послуг.

— Квартиранты обокрали нашу квартиру, — розповідає 38-річна Валентина Сидоренко з Макіївки. — Ми переїхали сім'єю у Дніпро. Здавали житло парі за 2 тисячі гривень. Половину йшло на комунальні послуги, другу частину залишали собі. Не просили паспорта й залишку. Сказали, що повернемося за два місяці. Коли приїхали додому, зникла мікрохвильовка й картина. Зараз пустили пожити родичів.

Рієлтори в Донецьку просять за послуги 3% вартості квартири.

Найдорожче житло тут продають за 7,8 млн грн. Має шість кімнат із гардеробом, ванні, кабінет. Господарі залишають італійські меблі й техніку "Епл". Є підлога з підігрівом, у кухні стоїть очищення і пом'якшення води. Дім розташований у центрі міста поблизу вулиці Артема. Охороняється, є ліфт. У ціну входять два паркувальні місця. Рієлтори пропонують розбити суму на шість платежів.

У Луганську зняти квартиру можна, оплативши комунальні послуги.

— Коли почалася війна, мені запропонували роботу в Києві. Батьки здали в оренду мою квартиру, — каже 32-річна Олена Сенченко з Луганська. Із 2014-го живе у столиці. — Однокімнатку маю у віддаленому районі так званої столиці ЛНР. Здаю тільки за комуналку — 204 гривні. У квартирі — євроремонт, уся необхідна техніка, інтернет. Було шкода її залишати порожньою. Із орендаторів просили тільки фото паспорта. Якщо щось украдуть — знайдемо за пропискою.

На сайтах оголошень за квартиру в непідконтрольному Алчевську просять 407 грн. Має дві кімнати. Пропонують зробити ремонт у ванній і кухні — тоді можуть віддати під викуп.

Вартість комунальних послуг залежить від прописки

Із 2014 року для населення на окупованих територіях вартість комунальних послуг не зростала.

— Вартість кубометра природного газу — майже 97 копійок. За кіловат електроенергії платимо 25 копійок за обсягу споживання до 150 кіловат, — розповідає 57-річний Іван Каліновіч. — Квартплата за один квадратний метр виходить до 2 гривень. За кубічний метр води — 2,45 гривень. Вартість комунальних послуг залежить від проживання людей у квартирі. Якщо прописані двоє, плату за газ стягуватимуть більшу. Це стосується і вивозу сміття. Але для місцевих жителів комуналка за місяць виходить 300–400 гривень. Для мінімальної пенсії у 1300 гривень — це великі кошти.

Зараз ви читаєте новину «"Квартиру здаю за оплату комуналки, аби не стояла порожня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі