четвер, 24 грудня 2009 22:16

Костюм Діда Мороза пошив із махрового халата тещі

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Житомирянин Олег Григорук у перешитому на костюм Діда Мороза тещиному халаті пропонує перехожим сфотографуватися за гроші в середу на майдані Незалежності у Києві
Житомирянин Олег Григорук у перешитому на костюм Діда Мороза тещиному халаті пропонує перехожим сфотографуватися за гроші в середу на майдані Незалежності у Києві

"Ти до скількох сьогодні?"

— До чотирьох.

— Чого так скоро?

— У малої утрєнік у школі. Іду, стішок буде читати.

— Ех! Зараз би пивка. Вчора познайомився з двома дівчатами, дали телефони. Жоден не отвічає. Обдурили, певно, — перемовляються два Діди Морози у середу на столичному майдані Незалежності. У одного з-під накладної бороди видно неголену щетину.

Біля головної новорічної ялинки країни чергують зо два десятки Дідів Морозів. Розмовляють голосно, хапають перехожих за руки, курять, п"ють пиво.

— Ходи сюда, красотка! З тобою сфоткаюся за пятьорік, — шарпає кореспондента "ГПУ" за рукав 42-річний Іван Романюк. Він — Дід Мороз із 14-річним стажем.

— Зараз нас мало, у січні буде до сотні. Тоді й заробітки найменші. У Київ я переїхав 13 років тому. Стояв під йолкою в Чернігові, там люди бідніші, зарплати менші. Просиш десятку, крутять носа, жалко. Важко стоять, як мороз. Ношу тоді в кишені коньяк. Ковтну — і годину тепло.

З Іваном спускаємося до підземного переходу. Він купує у харчевні "Швидко" порцію вареників.

— Щоденний обід. Я на Майдані — найдешевший Дід Мороз. Он Серьожка дешевше як за двадцятку, не фотографується. Жадний, за гривню вдавиться. Він завжди зі Снігуркою, на голову вищою, то його коханка. Попробуй у них клієнта відбити, кричать, погрожують. А діти стоять і чують, як Дід Мороз матюкається. Торгуються з Дідами Морозами тільки кияни. Приїжджі дають, скільки скажеш, — додає, пообідавши, Іван Романюк.

Поряд із ним на Майдані стоїть Олег Григорук, 29 років, із Житомира. Під червоним халатом має теплу зимову куртку. Каже, із перехожим фотографується за 30 грн. Торгуємося, ціну скидає до 10 грн. Під ялинкою працює другий рік.

— Криза стукнула, уволили. Поїхав у Київ робити ремонти по квартірам. Перед Новим роком друг запропонував стояти під ялинкою в костюмі. Це незручно. Велика плюшева голова тисне на шию, пріє обличчя. Ходив, як опудало, заробляв у день полтінік. А Дід Мороз біля мене косив у вихідні півштуки (півтисячі. — "ГПУ"). На базарі костюм Діда Мороза від 500 гривень. То жінка пошила костюм з махрового халата тещі. Бороду купили в Житомирському універмазі за 30 гривень.

Торік за місяць — від 19 грудня по 19 січня — Олег заробив 10 тис. грн.

— Клієнта оцінюю на око. Якщо одягнутий з іголочки, прошу 50. Якщо підходить бідувата мати з дитиною у потріпаній курточці, беру не більш як дві гривні. А деколи позую безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Костюм Діда Мороза пошив із махрового халата тещі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі