четвер, 09 квітня 2020 15:30

Коронавірус руйнує легені

— Коронавірус небезпечніший за сезонний грип. Смертність від нього вища у 10–15 разів, — розповідає 38-річний Андрій АЛЕКСАНДРІН, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю.

Вірус руйнує легені?

— Діє на альвеоли і викликає фіброз — легені обростають сполучною тканиною і перестають працювати. Це стається не в усіх випадках, а тільки в тяжких.

У хворих на коронавірус лікують симптоми. Спеціальних препаратів не винайшли. Якщо до вірусної інфекції додається бактеріальна, тоді призначають антибіотики. Через такі поєднання вірусів людей із груп ризику важко витягати.

Чи завжди недуга дає ускладнення?

— Буває з легкою, середньою та складною формою перебігу. 80 відсотків заражених перенесуть хворобу легко — з покашлюванням і невисокою температурою. Можливо, і без симптомів. Це ризиковано, бо людина не підозрює, що розносить вірус. У решти 20 процентів виникатимуть ускладнення у вигляді задишки.

Можуть бути погіршення, що проявляться не одразу?

— У групі ризику пенсіонери, люди із серцево-судинними, хронічними та легеневими захворюваннями, цукровим діабетом, онкологією, імунодефіцитом. Вірус загострює хронічні хвороби.

Люди, які перехворіли, можуть повторно заразитися?

— Так. Організм не виробляє захисту від вірусу. Не підкріплено науковими дослідженнями і розмови, що від інфекції можуть захистити щеплення БЦЖ.

Потепління послабить поширення коронавірусу?

— Грає роль не так сонце чи вітаміни, як провітрювання кімнат. Люди не повинні дихати одним і тим же повітрям.

Варто боятися другої хвилі захворюваності в листопаді. Бо увімкнуть опалення і не відкриватимуть вікон. Тому треба навчати лікарів приймати тяжкохворих. Для цього наших медиків і відправили в Італію (20 українських лікарів вилетіли в італійський регіон Марке 4 квітня. — Gazeta.ua). Навчаться рятувати людей в екстрених випадках у досвідчених колег.

Що чекає на країну за найгіршого сценарію пандемії?

— Ми не почуємо шокуючих цифр пощодо захворюваності, бо в нас немає програм інфекційної безпеки та системи епіднагляду. Вона мала би підраховувати реальний рівень хворих. Відсутні можливості масового тестування. Через складну бюрократичну систему сертифікації в Україну не завозять тест-систем відомих виробників. Тому у статистиці зокрема, мало заражених медичних працівників. А вони є, бо не мають засобів захисту чи отримують неякісні.

Як коронавірус змінить медичну галузь України?

— Не вірю, що ситуація вплине на реформу. Аби був рух уперед, лікарям мають зробити адекватну зарплату. Поки що ж вони відкривають ФОПи і приватну практику, аби працювати на себе і заробляти.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус руйнує легені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі