середа, 06 квітня 2011 04:30

Корабель забрав із Лівії 85 українців

Український військовий корабель "Костянтин Ольшанський" 4 квітня відплив із Триполі, столиці Лівії. На його борту 193 людини, зокрема 85 українців, серед них 44 жінки та 11 дітей. Решта пасажирів — громадяни 17 країн світу.

— У першу чергу "Ольшанський" висадить іноземців на Мальті, а за чотири-п'ять діб прибуде до України, — каже прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров. — Але в який саме порт, поки що невідомо. Дипломати вивчають, із якого регіону більшість евакуйованих.

У Лівії залишаються близько 700 українців.

— Багато з них відмовилися від евакуації, коли це було ще не складно зробити. Бо зараз важко дістатися охоплених бойовими діями міст. Наприклад, до Місурата, по якому ведуть артобстріл, — продовжує Дикусаров.

У Місураті перебувають 37 українських медиків.

— Там зараз воєнні дії. З тещею Юлією Новіковою, лікарем-анестезіологом,  востаннє говорили по телефону звідти п'ять днів тому, — розповідає харків'янин Богдан Гладких. — Сказала, що жива-здорова. Хотіла поїхати звідти. У МЗС спочатку говорили, що заберуть. Але тепер кажуть, аби там пересиділи й перечекали. Бо нічого зробити не можуть. Ніхто з наших лікарів не потрапив на борт.

Україна стала чи не єдиною країною, що застосувала військовий корабель для порятунку своїх громадян.

— Навіть якщо потрібно рятувати одного українця, держава повинна втрутитися. Це не те питання, коли треба економити, — вважає Олексій Мельник, провідний військовий експерт Центру Разумкова. — До того ж евакуація стала своєрідним навчанням для наших моряків, а це відбувається рідко. Але вважаю, що на поході "Ольшанського" також хотіли попіаритися деякі політики. Інакше навіщо було везти в район бойових дій стількох журналістів?

Зараз ви читаєте новину «Корабель забрав із Лівії 85 українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі