середа, 30 грудня 2009 18:56

Контракти на постачання зброї забезпечать роботою 80 підприємств

Автор: фото з сайту www.mil.gov.ua
  Танки ”Оплот”, сконструйовані у Харкові, повністю комплектують вітчизняним обладнанням
Танки ”Оплот”, сконструйовані у Харкові, повністю комплектують вітчизняним обладнанням

Найбільший контракт в історії вітчизняного військово-промислового комплексу підписали 2009 року. Україна отримає $2,4 млрд за поставки військової техніки Іраку.

Упродовж трьох років Багдаду відправлять 420 бронетранспортерів, шість літаків Ан-32, танки "Оплот". Ця угода дозволить нашій країні вийти на п"яте-шосте місце у світі за обсягами торгівлі зброєю.

Контракт вдалося одержати за підтримки США, які виділили на модернізацію армії Іраку $3 млрд. На ці гроші претендували Чехія, Польща, Росія. Американці обрали Україну.

— Ці контракти забезпечать роботою понад 80 підприємств військово-промислового комплексу й конструкторських бюро у Дніпропетровську, Києві, Севастополі, Харкові. А це десятки тисяч робочих місць. Доведеться навіть відновлювати заморожені підприємства, — каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння 39-річний Сергій Згурець. — Окрім прямої економічної вигоди, Україна покращить імідж торговця зброєю. Найважливіше — ми продаємо не надлишки військової техніки радянського зразка, а нові розробки.

Україна співпрацює у військовій сфері зі 108 державами. 2008-го Київ наторгував на $1,2 млрд. Наприклад, постачали в Грузію зенітно-ракетні комплекси, вертольоти, бойові машини піхоти, стрілецьку зброю. 2009-го українці приступили до масштабного проекту модернізації літаків індійської армії Ан-32. У Росію відправляли комплектуючі для бронетехніки та літаків.

— Великою перспективою для України є стратегічна співпраця у військовій сфері з Китаєм, — вважає Згурець. — Він міг би виступити потенційним гарантом безпеки нашої держави.

Олександр ГУНЬКО



2. Мільйонер Михайло Бродський виграв у мільярдера Ігоря Коломойського $2 млн. Посперечалися, що Бродський схудне зі 144 кг до 117, а Коломойський — зі 104 кг до 90. Слова дотримався Бродський.

3. Житель райцентру Кам"янка-Бузька на Львівщині виграв у "Супер Лото" 9 млн 250 тис. грн.

4. Донецький "Шахтар" отримав від іспанської "Барселони" 25 млн євро за перехід захисника Дмитра Чигринського. Це найбільший трансфер в історії українського футболу.

5. Кажуть, учасниці Євробачення-2009 Світлані Лободі заплатили $0,5 млн за 30 концертів на підтримку кандидата у президенти Віктора Януковича. Більшість зірок естради пішли співати за Юлію Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Контракти на постачання зброї забезпечать роботою 80 підприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі