вівторок, 22 березня 2011 02:15

Конкурс Лифаря переїхав у Донецьк

Із 27 березня по 2 квітня у Донецьку відбудеться VII Міжнародний конкурс балету ім. Сержа Лифаря. 1994-го його започаткував доктор мистецтвознавства Юрій Станішевський. Кілька років тому він помер. Востаннє конкурс був 2006-го.

— Коли Станішевський пішов з життя, конкурс перестали проводити. Бо це величезна робота, — каже Андрій Лягущенко, директор київської академії танцю ім. Сержа Лифаря. — Потім почалася економічна криза.

Відродження конкурсу ініціював 46-річний Вадим Писарєв, колишній артист балету, художній керівник Донецької опери. Він переніс змагання до Донецька:

— Усе життя я присвятив класичному балету, і мені не байдужа його доля. Ми все організували за чотири місяці. Майже не спимо.

У заході візьмуть участь 163 осіб із 16 країн. $110 тис. для виплат нагород Вадим Писарєв надасть із власного благодійного фонду.

— Ми підняли конкурс на дуже високий рівень. Невипадково у нас на сьогодні найбільші грошові премії у світі. Гран-прі — 20 тисяч доларів. Заключний, третій тур проходитиме з великим оркестром. Також закупили новий французький лінолеум. Накрили його в балетних залах і на сцені.

Відкриття конкурсу присвятять 120-річчю композитора Сергія Прокоф'єва. Він народився у селі Красне Красноармійського району Донеччини. На замовлення Лифаря і написав музику до балету "На Дніпрі".

Лифарь народився в Україні. Більшу частину життя працював у Франції. Його вважають одним із найвидатніших балетних танцівників XX ст.

Зараз ви читаєте новину «Конкурс Лифаря переїхав у Донецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі