середа, 20 серпня 2008 07:08

Кілограмовий гриб знайшов Тимофій Марценюк

Вінничанин Тимофій Марценюк, 55 років, зберігає у своєму холодильнику гігантський гриб-дощовик. Знайшов його в лісі поряд із Гніванським шосе. У народі такий гриб називають порхавкою. Коли він відживає, його тіло всихає. Як наступити на нього, він ніби вибухає.

— Маса дощовика трохи більше кілограма, висота — 19 сантиметрів, діаметр — 22, — описує гриб Тимофій. — Звичайні порхавки мають сантиметрів 6 у діаметрі.

Чоловік вважає, що його знахідка варта Книги рекордів Гіннеса. Думав віддати гриб до місцевого музею, щоб його побачили інші. Однак дощовика працівники закладу не взяли.

— Дощовик можна їсти тільки перших три дні. А я проносився з ним по музеях і вгаяв час. Поклав у морозилку. Коли він зсохнеться, зберігатиму в домашній колекції, — продовжує Марценюк. — Дощовика сфотографував, віддав кілька знімків до музею, вислав друзям та колегам з Москви. Назвав його білий діамант Поділля.

Грибник знається на діамантах. Працював 21 рік на ювелірному заводі "Кристал" оцінником дорогоцінних каменів. Потім на приватних ювелірних підприємствах Росії.

— Як побачив — не повірив очам. Гриб — як великий білий футбольний м"яч. Навіть діаметр має такий самий, як він — 22 сантиметри, — розповідає вінничанин.

Тимофій Марценюк збирає гриби 50 років. Навчила розпізнавати їх мати. Каже, що є дощовики трьох видів. Звичайний їстівний росте невеликий — до 6–8 см у діаметрі. Гігантський має у діаметрі до 20 см, буває й більший. Він теж їстівний, зустрічається рідко. Є ще дощовик несправжній. Він отруйний і має зеленуватий відтінок.

Зараз ви читаєте новину «Кілограмовий гриб знайшов Тимофій Марценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі