четвер, 23 квітня 2020 00:50

Карантин продовжили до 11 травня

Автор: REUTERS
  Кур’єри мопедами везуть киянам замовлену їжу 21 квітня. Із початку карантину попит на адресні доставки зріс у кілька разів. У середньому по Україні за таку роботу пропонують від 11 тисяч гривень. Зарплата може зрости за наявності власного транспорту
Кур’єри мопедами везуть киянам замовлену їжу 21 квітня. Із початку карантину попит на адресні доставки зріс у кілька разів. У середньому по Україні за таку роботу пропонують від 11 тисяч гривень. Зарплата може зрости за наявності власного транспорту

До 11 травня продовжили карантин в Україні. Піки захворюваності на коронавірус очікують наприкінці квітня та 3–5 травня. Громадським транспортом дозволили користуватися донорам крові. Люди, які мають проходити регулярний медичний огляд — повинні зробити його після закінчення карантину.

— Ідемо за позитивним сценарієм. Але це не означає, що не матимемо сплесків хвороби, — каже прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 44 роки. — Із 12 травня почнемо шукати баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів.

Запровадимо позначення карантинних заходів. Жовтий — коли ситуація помірна. Помаранчевий — у разі зростання кількості інфікованих. Тоді ізолюватимемо регіони, де є смерті. Червоний — означатиме закриття країни, як зараз.

Маємо носити маски, дотримуватися дезінфекції, по-іншому поводитися у транспорті, магазинах, на вулиці. Два роки будемо в таких умовах.

Громадський транспорт запрацює не раніше червня. Найперше — приміський, що довозить людей у міста, говорить міністр інфраструктури 33-річний Владислав Криклій:

— Очікуємо, що Європа відкриє авіаперевезення до кінця літа. Регулярні польоти, ймовірно, почнуться у вересні.

Із 21 квітня на в'їзд і виїзд закрили місто Почаїв Кременецького району на Тернопільщині. Там зафіксували 13 хворих за добу.

У райцентрі Подільськ на Одещині встановили блокпости. У місто пускають тільки мешканців чи людей, які там працюють. Станом на понеділок там інфікувалися 37 осіб.

На карантин закрили село Високопілля Валківського району Харківської області, де є дві смерті від інфекції. Аби місцеві не виїжджали — ґрунтові дороги навколо села перекопали.

У гуртожитку Вишневого на Київщині виявили 37 хворих, двоє померли. У ньому мешкають понад 300 осіб. Будинок ізольований. Воду, їжу та ліки підвозять.

На 22 квітня в Україні коронавірус підтвердили у 6592 людей. Вилікувалися 424 особи, померли — 174. Найбільше хворих у Чернівецькій області — 1053.

Третина підприємств припинили роботу з початку карантину. Ще 6% закрилися, за дослідженням Спільноти українських підприємців та компанії "Юкрейніан Маркетинг Груп".

Найбільших втрат зазнають перукарні, салони краси, кав'ярні, власники точок на речових ринках і торговельних центрах. Малий і середній бізнес втратив понад 60% доходів, каже нардеп із фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

Частина підприємців продовжують потай працювати в орендованих приміщеннях або вдома. Приймають постійних клієнтів.

Домовляємося про стрижку за 200 грн у власниці перукарні в Полтаві 39-річної Марини. Із початку карантину заклеїла вікна салону папером і замикає двері зсередини.

У приміщенні пахне антисептиком. Майстриня регулярно обробляє ним стіл та інструменти.

— Людина має зателефонувати біля дверей. Я відчиняю, — каже Марина. — Беру лише перевірених клієнтів. Малознайомих пускати страшно. Колега з нарощування вій прийняла жінку, яку не знала. Та тільки вляглася на кушетці, як прийшла поліція. Склали акт про незаконну діяльність. Певно була "засланим казачком".

— Не боїтеся заразитися? — питаю.

— Переживаю. Але люди нервують більше, — відповідає. — У всіх цікавлюся, чи хочуть, аби одягнула маску? Не наполягають. Коли грипи різні ходили, я теж працювала. Стараюся імунітет підтримувати вітамінами.

Працює двічі на тиждень. Вартість стрижки не підвищувала.

— Була у свого перукаря, — говорить Олена, 49 років. — Вхід — за паролем, який знають свої. Дотримується усіх норм безпеки.

Харків'янин 53-річний Павло Дмитрович на час обмежень закрив крамницю турецького одягу в торговельному центрі. Речі продає вдома.

— Живу в приватному секторі. У гаражі розвісив куртки, светри, футболки, джинси, кросівки. Машину вигнав у двір, — говорить. — Створив групу у соц­мережі, пододавав із 15 постійних клієнтів. Вони підтягнули родичів, знайомих, друзів. Як щось хочуть купити — пишуть. Домовляємося на конкретний час. Розкидаю клієнтів по різних годинах, аби не йшли натовпи. Максимум — дві людини.

Речі продає дешевше, ніж до карантину.

— Куртки на весну віддаю по 350–400 гривень замість 700. Джинси по 250–300. Кросівки за 600–800. Метро закрите і людям важко добиратися. Багато замовляють таксі. Потрібно це враховувати. Плюс — на порозі літо. Якщо не спродам весняну колекцію, за місяць вона нікому не буде потрібна. На кінець квітня лишилося товару на 17 тис. грн.

— Як оголосили карантин — салон закрили. Пару тижнів не працювала. Потім вирішила приймати замовлення, — розповідає перукарка з Черкас Світлана, 36 років.

Клієнтів стриже у них вдома.

— Перед приїздом прошу міряти собі температуру і приготувати маску. Працюю в рукавичках. Інструменти обробляю. За стрижку беру на 20 гривень більше, бо витрачаюся на дорогу. Якщо клієнт живе далеко — відмовляю.

Одна жінка перед моїм візитом вимила квартиру і під'їзд дезінфектором. Не впускала в житло, поки не поміряю температуру. Було ніяково.

Частина майстринь стрижуть і роблять манікюри вдома.

— До перукарки потрапив через друга. Наказала прийти в масці й рукавичках, — говорить черкащанин Владислав, 27 років. — Після кожного клієнта робить вологе прибирання, пере накидки. За стрижку взяла 120 гривень — більше, ніж платив зазвичай.

Підпільна робота перукарень, магазинів, кав'ярень — це порушення правил карантину. Передбачений штраф від 17 тис. до 34 тис. грн.

15,8 мільярда гривень виділили з державного бюджету на підвищення зарплат медпрацівникам, які лікують хворих на коронавірус, каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За березень у середньому отримають премії у розмірі трьох посадових окладів. Київ виділив на це 10,8 млн грн.

300 гривень на день щонайменше йде на лікування одного госпіталізованого хворого на коронавірус. Залежно від тяжкості перебігу хвороби, сума може сягати 10 тис. грн, каже заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

Зараз ви читаєте новину «Карантин продовжили до 11 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі