вівторок, 08 липня 2008 07:11

Із нафти в Керченській протоці робитимуть дороги

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

На острові Тузла в Керченській протоці Криму досі не зібрали майже 1200 т піщано-мазутної суміші після катастрофи російських суден. Аварія сталася торік у листопаді. Ще 200 т цієї маси лежить у Ленінському районі півострова неподалік протоки. Там мазут зібрали в купу, але не відтранспортували для переробки.

— Ми вже переробили 2700 тонн, — розповідає Олександр Саутін, заступник начальника Кримського республіканського комітету з екології та природних ресурсів. — Є фірма, яка переробляє пісок із мазутом на органічно-мінеральний порошок. Із нього в Кіровоградській області робитимуть дороги.

Нині невідомо, скільки мазуту залишилося у протоці. Екологи кажуть, що частина речовини осіла на острові Тузла. Але ніхто не впевнений, що туристи не вимажуться в нафтопродуктах.

— На Тузлі треба ще відкопати в піску цей мазут, — продовжує Саутін. — Хвилі намили шар піску поверху. На пляжах трапляються краплі нафти з 5-копійкову монету чи кулак. Але люди купаються.

У Керченській санепідемстанції "ГПУ" повідомили, що вода в морі відповідає нормам.

— Ми не знайшли жодних нафтопродуктів у морській воді, — кажуть у СЕС. — Кілька разів на тиждень перевіряємо воду на міських пляжах та біля найближчих дитячих таборів. Плавати в морі безпечно.

— Ми відпочивали у Феодосії. Нафти з берега не видно, а коли пропливаєш метрів три-чотири, то на квадратному метрі цяток із 30. Такі маленькі, як сірка на сірниках, — каже киянин Сергій. Минулого тижня чоловік повернувся з відпочинку у Криму. Прізвища називати не хоче. — Після купання на тілі ці каплі залишалися. Я розмазав їх. Було видно, що то мазут. Бо з"являлися жирні патьоки. Про цю нафту ми запитали в місцевих у магазині. Ті почали завіряти, що все в них чисто, — додає Сергій. — На пляжі було багато відпочивальників, але я ні разу нічого про нафту не чув. Хоча її там видно.

Від місця аварії в Керченській протоці до Феодосії майже 100 км. У Феодосійському відділі Азово-Чорноморської екологічної інспекції кажуть, що вміст нафти у воді не перевищує норми.

Зараз ви читаєте новину «Із нафти в Керченській протоці робитимуть дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі