четвер, 10 грудня 2020 00:11

Із Донецька до Києва дістаються через Крим

Жителі окупованих територій знайшли спосіб, як добратися до неокупованої України. Їдуть у Ростовську область Росії, звідти дістаються керченським мостом Криму, з півострова прямують до материкової ­України.

Більшість жителів захопленої частини Донецької та Луганської областей періодично їздили до неокупованої України. За пенсіями, соцвиплатами, продуктами харчування, одягом, до родичів. Із початку карантину контрольно-пропускні пункти між Україною і ОРДЛО переважно закриті. Люди діставалися через Росію і Білорусь, однак такий шлях дорогий, займає більше доби.

— Если ехать из Донецка в Киев через Крым, дорога займет в районе 30 часов, — каже донеччанка 49-річна Ольга Шурова. — Коштуватиме майже 5 тисяч гривень в один кінець.

Донеччани нарікають, що вибратися з окупованих районів стає все важче.

— У Росію заїхати важко, — продовжує Шурова. — Аби тебе впустили, треба мати паспорт-книжечку із пропискою на окупованих територіях. Адресні довідки, айді-картки нового зразка та закордонний паспорт не приймають.

Повертаються в окупацію тим же шляхом.

У соціальних мережах водії анонімно публікують оголошення стосовно проходження кордону ОРДЛО та України без закордонного паспорта. За це просять подвійну суму.

— Возять через контрольно-пропускний пункт "Мелове". У перевізників є домовленості з бойовиками. Коштує дорога в один кінець 5 тисяч гривень, — каже 67-річна Тетяна Олексіївна з Луганська. — Машини відправляються двічі-тричі на тиждень. Але ви­їхати можна один раз із окупованої території в Україну. Там варто оформити закордонний паспорт, аби повернутися додому. Інакше не пустять. Аби не сидіти на самоізоляції, ще додатково дають хабара на кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Із Донецька до Києва дістаються через Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі