вівторок, 05 лютого 2008 07:14

Іван Дутчишин 214 разів підняв 56-кілограмову гирю

Автор: фото: Жанна ПОПОВИЧ
  Спортсмен із Тернополя Іван Дутчишин під час встановлення рекорду з підняття гирі у спортзалі палацу ”Текстильник”
Спортсмен із Тернополя Іван Дутчишин під час встановлення рекорду з підняття гирі у спортзалі палацу ”Текстильник”

"Якщо Василеві Вірастюку (найсильніша людина планети. — "ГПУ") запропонувати за хвилину 3–5 разів підняти гирю, він протримається максимум хвилин 10–20. Вірастюк сильний, але не витривалий. А я при своїх 84 кілограмах і зрості метр 65 сантиметрів дійду до 100-кілограмової гирі", — каже 27-річний Іван Дутчишин із Тернополя.

У суботу він за годину 214 разів підняв 56-кілограмову гирю. Рекорд зафіксував віце-президент міжнародної федерації з нетрадиційного спорту з Мінська Михайло Рябець.

У спортзалі палацу "Текстильник" звучить музика німецької рок-групи "Рамштайн". Іван заходить, усміхається. Натирає руки порошком магнезії, щоб гиря не вислизала. Підходить до чорних матів, напружується й ривком піднімає снаряд.

— Раз, два, три! — уголос рахує суддя.

Іван ставить гирю, глибоко дихає, бере в ліву руку. Суддя занотовує ривки. Спортсмен кожною рукою піднімає гирю по 3–5 разів. За півхвилини до запланованої години правицею без зупинки робить 14 підйомів і встановлює новий світовий рекорд.

— Батько казав, що сила до мене перейшла від діда Івана, який у 70 років тягав 100-кілограмові мішки. Жив на хуторі, тримав 150 вуликів. Мене назвали на його честь, — розповідає Дутчишин.

Спортсмен народився в селі Івано-Пусте Борщівського району. У школі навчався посередньо, "але на перервах зависав на турніку". Якось прочитав книгу про силача Івана Піддубного й почав тренуватися.

Узимку Дутчишин ходить босоніж по снігу, "моржує". Снідає вівсяними пластівцями з медом. За порадою боксера Майка Тайсона їсть м"ясо, картоплю, каші. Любить чай каркаде, молоко. Кави не п"є. З алкоголю вживає лише вино. Не палить. Каже, що не приймає допінгу. Працює вантажником. Неодружений.

На рахунку Івана п"ять рекордів. У березні 2005-го на гімнастичному ролику він 3010 разів качав прес. У листопаді 250 разів перестрибнув через стіл заввишки 77 см. Наступного року спортсмен із 50-кілограмовим мішком цементу на плечі за годину 36 хв. подолав 10 км і потрапив до Книги рекордів України. Торік він двічі ставив рекорди з гирями.

— Людина здатна здійснювати неймовірні речі. Усе залежить від психологічного стану, — говорить атлет.

Дутчишин упевнений: через 1,5–2 місяці підніме 56-кілограмову гирю вже 250 разів. А поки що з тиждень відпочине.

Зараз ви читаєте новину «Іван Дутчишин 214 разів підняв 56-кілограмову гирю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі