четвер, 05 січня 2012 07:00

Використані батарейки відправлять на утилізацію

Студенти-географи Львівського університету ім. Франка започаткували акцію зі збору використаних батарейок. У коридорі в корпусі на вул. Дорошенка, 41 поставили великий контейнер. Туди можна їх кидати.

— Студенти за тиждень пів'ящика накидали. Збирають удома, по знайомих. На заході України немає заводів, де можуть утилізувати такі відходи. Домовляємося про співпрацю із підприємством аж на Сумщині. Хочемо встановити такі контейнери по всьому Львову, але для цього потрібна підтримка влади чи спонсорів, — каже Ірина Койнова, 30 років, доцент кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи.

Над контейнером висить плакат з інформацією про шкідливість неправильно утилізованих батарейок. Вказано, що викинута на звалище батарейка руйнується за рік, важкі метали та токсичні сполуки витікають і потрапляють у ґрунтові води та річки. Тривале отруєння кадмієм ушкоджує нирки та кістки, ртуттю — руйнує нирки та нервову систему.

— В Європі всі громадяни здають батарейки на переробку, — каже Ірина Койнова. — Поряд зі сміттєвими контейнерами там стоять спеціальні — для використаних акумуляторів і батарейок від годинників, телефонів, портативних комп'ютерів, відеокамер та інших побутових приладів. Підприємства з утилізації та переробки таких відходів фінансує держава.

Зараз ви читаєте новину «Використані батарейки відправлять на утилізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі