вівторок, 24 грудня 2019 06:56

Інститути укладатимуть договори з абітурієнтами

Університети з 2021 року видаватимуть випускникам дипломи довільної форми. Це передбачає закон про зміни у вищій освіті. Його народні депутати прийняли минулого тижня.

Неуніфіковані документи запроваджують, бо вузи дають різну якість освіти. Щоб отримати диплом навчального закладу, студент має проходити лекції й семінари за освітньою програмою, яку слід акредитувати в незалежній агенції. За відсутності акредитації диплом не одержить.

— Для ректорів вищих закладів освіти запроваджують поняття КРІ — ключових показників ефективності, — говорить голова інтернет-сервісу з пошуку плагіату "Юнічек Україна" Андрій Сідляренко, 32 роки. — Трудові колективи зможуть оцінювати звіти керівників за певними критеріями.

Крім балів за зовнішнє незалежне оцінювання, враховуватимуть оцінку за мотиваційний лист абітурієнта. Його писатимуть до основної сесії тестування. Результати розміщуватимуть на сайті вузу. Вступник має вказати, чому хоче навчатися у цьому університеті й факультеті. За мотиваційний лист можна отримати 1% від від конкурсного бала.

— Статус "національний" стане почеснішим. Його закладам вищої освіти надаватимуть рідше, за значні внески в науку. В університетів, що його мають, не забиратимуть, — каже Сідляренко. — Нині майже 110 вузів національні. Переваги надаватиме статус "дослідницького". Його кожні п'ять років необхідно буде підтверджувати шляхом участі в міжнародних тестуваннях чи науково-технічними досягненнями. Закон набере чинності після підпису президента.

Учасники бойових дій можуть вступати на військові спеціальності без зовнішнього незалежного оцінювання, за результатами іспитів.

Це стосується військовослужбовців за контрактом, тих, кого звільнили зі строкової служби — через рік після звільнення, студентів, які планують згодом служити за контрактом на посадах офіцерського складу, а також випускників військових, військово-морських чи ліцеїв із посиленою військово-фізичною підготовкою, які закінчили навчання в рік вступу.

— Якщо в дипломі бакалавра, магістра чи іншого спеціаліста виявлять академічний плагіат, фальсифікацію або фабрикацію, його скасують, — додає Андрій Сідляренко. — Закон про освіту 2017 року дозволяв вузам самостійно вирішувати це питання. На практиці діяли по-різному. Кабінет міністрів розробить чіткий та однаковий механізм для всіх закладів. Його застосовуватимуть при виявленні академічної недоброчесності у кваліфікаційних роботах.

Договори укладатимуть зі вступниками на контракт і на бюджет. Прописуватимуть права й обов'язки вузів і студентів. Також бакалаври здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на магістратуру.

— Запроваджують новий термін — дуальна освіта. Коли поєднують навчання у закладах освіти і підприємствах для здобуття кваліфікації. Це добре, бо вимоги роботодавців часто не відповідають навичкам, що дає університет. Студенти здобуватимуть освіту на роботі, за яку їм платитимуть, — говорить Андрій Сідляренко.

Зараз ви читаєте новину «Інститути укладатимуть договори з абітурієнтами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі