вівторок, 18 жовтня 2016 05:20

"Хочуть всунути багатоповерхівку там, де може статися зсув"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Пам’ятний знак добровольцям АТО охоронятимуть бійці батальйону ОУН. Щодня по двоє патрулюватимуть парк, у якому стоїть монумент
Пам’ятний знак добровольцям АТО охоронятимуть бійці батальйону ОУН. Щодня по двоє патрулюватимуть парк, у якому стоїть монумент

Пам'ятник на честь добровольців АТО встановили в Києві 14 жовтня, на Покрову. Монумент у вигляді каменю відкрили в парку на перетині вулиць Кудряшова і Лариси Проценко — на Батиєвій горі. Прикріпили табличку з тризубом і написом: "Цей пам'ятний знак встановлено на честь героїв добровольчих батальйонів, що несуть службу в зоні АТО. Слава Україні! Героям слава!"

О 10.00 добровольці висаджують у сквері каштани навколо пам'ятника. Торік допомогли місцевим жителям відстояти парк від незаконної забудови. Дозвіл на будівни­цтво у сквері мала компанія "Профіл" (її ­пов'язують із екс-міністром освіти Дмитром Табачником. — ГПУ). Хотіли зводити висотку на 24 поверхи та підземну парковку.

— Київрада цій організації віддала землю в оренду 2007-го на п'ять років. Через протести людей за цей час тут нічого не встигли збудувати. Термін договору закінчився, — сипле землю під висаджений каштан 35-річний Василь Швець. Живе поряд із парком. — Але мерія торік продовжила оренду, хоч не мали права такого робити. Про будівництво вже заявила інша компанія — "Укрбуд". Хочуть всунути багатоповерхівку там, де може статися зсув. Але й наші будинки стоять на пагорбах. Якщо поряд почнуть копати, вони заваляться.

У березні працівники забудовника взялися за підготовчі роботи — вирізали частину дерев. Жителі організували акції протесту. Облаштували сквер добровольців АТО — встановили огорожі, лави, висадили квіти й каштани. Згодом спільно з добровольцями вирішили відкрити в парку пам'ятник.

Близько 11.00 до ­монумента підходить священик православної церкви Київського патріархату. Проводить молебень і освячує камінь.

— Добровольці цього заслуговують. На перших етапах війни вони зіграли вирішальну роль у боях із росіянами й сепаратистами. Бо на той час наша армія не була готовою до війни, — каже 45-річний Микола Коханівський, командир батальйону Організації українських націоналістів. — Якби не добровольці — не впевнений, що нам залишилася хоча б частина Донецької та Луганської областей.

— Вимагаємо від мерії офіційно визнати цю ділянку сквером. Ми її облаштували, встановили огорожу. Їм залишається тільки затвердити це документально. А не йти на поводу в усяких злочинців, — каже Іван Петриняк, житель вулиці Лариси Проценко.

На огорожу біля монумента бійці ОУН вивішують плакат із назвами міст, де воювали. Поряд прикріплюють табличку, що пам'ятний камінь перебуває під їх охороною. Чергуватимуть у парку щодня по двоє чоловік.

Зараз ви читаєте новину «"Хочуть всунути багатоповерхівку там, де може статися зсув"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі