— Подивіться, що з хлібом робиться. Це ж ненормально. Що це в тісто можна добавляти, щоб він став такого кольору, — обурюється вінничанка 52-річна Ганна Лукіянчук. Тримає скибку білого з оранжевим нальотом, схожим на порошок. — Як з"їла, зразу желудок заболів. Ніколи не думала, що від нього щось може бути. А зараз всім травляться. І мороженим, і соком. Але щоб хлібом. Чуєте запах? Якийсь аміак, чи що. І не вивітрюється.
Ганна Лукіянчук хліб купувала в універсамі "ЕкоМаркет" 30 липня. Наступного дня із сім"єю виїхала на два дні за місто. Повернулася 2 серпня зранку.
— Купили свіжу буханку. А на цей звернули увагу у вівторок. Перелякалися. Він заріс мохом червонуватого кольору. Думали, кров, — розповідає.
Вінничани неодноразово зверталися до санітарних лікарів із цього приводу, каже Олександр Сорочан, 40 років, головний державний санітарний лікар Вінниці:
— Приносять поцвілий хліб різного кольору — від рожевого до чорного. Хлібобулочні вироби не витримують спеки. Рекомендуємо тримати його вдома не більше як добу.
— Хліб у холодильник треба класти у пакеті. Тоді він зможе зо три дні постояти. Це стосується особливо білого. Бо у чорний додають окислювач, тому буханець не так швидко псується, — додає Валентина Ключкіна, завідувач відділення гігієни харчування санепідемстанції.
Хлібину треба загорнути у рушник і покласти в емальовану каструлю
На хлібині може з"явитися картопляна хвороба. М"якушка стає липкою, може тягнутися нитками. Має неприємний запах. Їсти такий не можна.
— За нормами білий хліб може зберігатися дві доби, — говорить 56-річна Людмила Вовченко, інженер-технолог підприємства "Вінницяхліб". — Чорний — три доби. "Бородінський", "Житній", "Маковий", "Панський" — до чотирьох. Через дуже високу температуру і вологість він швидше псується. На другий день з"являється пліснява. Ми у тісті удвічі збільшили кількість рідких дріжджів. Вони мають молочну кислоту, тому грибкові бактерії не так швидко розмножуються. Хлібину обов"язково треба витягнути із поліетиленової упаковки. Зберігати не у хлібниці, і не в пакетах, а загорнути у рушник і покласти в емальовану каструлю. Можна й у холодильник, але там продукт втрачає смак.
Коментарі
13