середа, 30 червня 2010 02:36

Хімік підірвав під"їзд

Автор: фото з сайта www.dp.ric.ua
  Рятувальники піднімаються до палаючої квартири в будинку №4 на вулиці Сировця у місті Дніпродзержинську в Дніпропетровській області. Внаслідок вибуху 24 червня там вигоріли чотири поверхи
Рятувальники піднімаються до палаючої квартири в будинку №4 на вулиці Сировця у місті Дніпродзержинську в Дніпропетровській області. Внаслідок вибуху 24 червня там вигоріли чотири поверхи

"Все это натворил преподаватель института со второго этажа. Говорят, исследования проводил на кухне. Взрывной волной его на улицу выбросило", — пригадує Наталія Харченко, 60 років, жителька будинку N6 по вул. Сировця у місті Дніпродзержинськ на Дніпропетровщині.

Минулого четверга о 3.45 сім"я Харченків прокинулася від вибуху. Наталія Дмитрівна пригадує, було їх три — потужний і два слабших. Її чоловік вибіг на балкон, закричав, що в сусідньому домі страшна пожежа. З будинків по вул. Сировця вибігали люди. А до палаючого дому N4 із сиренами з"їжджалися "швидкі"".

Здетонувало у помешканні 38-річного Олександра Панасюка. Він працював старшим науковим співробітником на кафедрі органічної хімії Дніпропетровського державного хіміко-технологічного університету. На кафедрі не викладав. Розробляв теми, впровадження яких вимагало від вузу столичне міністерство. Спеціалізувався на питаннях синтезу амідів із вмістом сірки та комплексних сумішей міді. Розповідають, у середовищі місцевих хіміків Панасюка прозивали Пан Асом, бо усі досліди робив власноручно, визначаючи кількість хімічних компонентів на око. Жив у Дніпродзержинську. Кажуть, щодня о п"ятій ранку їздив електричкою з дому на роботу у дніпропетровський вуз. Повертався теж електричкою, мав при собі дві набиті книгами сумки. За проїзд не платив, часто втікав із сумками від контролерів.

Окрім науковця, загинула 72-річна жінка, що мешкала над квартирою Панасюка, за даними Дніпропетровського обласного управління МНС. У під"їзді живуть 14 осіб. Шістьох госпіталізували. Стан трьох лікарі визначили як тяжкий.

Наталія Харченко говорить, усі чотири поверхи в центральному під"їзді будинку вигоріли. Пожежу гасили до восьмої ранку.

— Сашко був неодружений, бо не хотів витрачати часу на жінок. Повністю віддавався науці. Товариші називали його Шуриком — дуже нагадував героя радянського фільму. Високий був, худий, світлий, в окулярах, — розповідає російською"ГПУ" Анатолій Шестозуб, 60 років.

Анатолій Борисович працює на кафедрі неорганічної хімії Дніпродзержинського технічного університету. Є співавтором багатьох винаходів загиблого Панасюка. За життя покійний Олександр Панасюк запатентував 63 винаходи у галузі хімії.

Зі слів Анатолія Шестозуба, всі хіміки зверталися до Панасюка як до генія. Він завжди почувався нереалізованим, боявся чогось не встигнути. Йому хотілося зробити щось грандіозне.

Зараз ви читаєте новину «Хімік підірвав під"їзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі