вівторок, 26 листопада 2019 05:11

Хатніх тварин шукатимуть за кодом на жетоні ошийника

Автор: СОЛОМІЯ ЦУРА
  Киянка Юлія Гусєва ­тримає свого дворічного собаку Лайка. Псу під час презентації QR-коду на платформі ”Енімал ІD” зробили власний жетон з унікальним кодом
Киянка Юлія Гусєва ­тримає свого дворічного собаку Лайка. Псу під час презентації QR-коду на платформі ”Енімал ІD” зробили власний жетон з унікальним кодом

Минулого тижня в київському Палаці культури "Куренівка" представили паспорт для домашніх тварин. Він має вигляд металевого жетонa з QR-кодом. У коді зашифровані дані про улюб­ленця і його господаря. Жетон допоможе знайти загуб­лену тварину або оперативно отримати потрібну інформацію про її щеплення, ­родовід, ідентифікаційний код тощо.

Код пов'язаний із ­цифровим профілем тварини на інтернет-платформі "Енімал ІD" — українській міжнародній електронній базі для допомоги безпритульним і домашнім тваринам. Крім основних документів і фотографій хатніх улюбленців, на ньому зберігають додаткову інформацію для ветеринарів та кінологів.

— Людині, яка знайшла загублену тварину, достатньо відсканувати за допомогою камери смартфона QR-код на жетоні ошийника, — розповідає співзасновник міжнародного проекту "Енімал ІD" Василь Дуб, 32 роки. — Таким чином можна з легкістю перейти на особисту сторінку власника чи тварини. У "хмарі" є ім'я, мобільний телефон та електрон­на пошта господаря. Останньому одразу ж приходить сповіщення про сканування. Після можна просто контактувати з власником і передати загубленого кота чи пса додому.

Дані "Енімал ІD" об`єднані з Європейською асоціацією єдиних баз даних тварин "Європетнет". Користувачами платформи є власники домашніх улюбленців у 15 країнах — Франції, Німеччині, Великій Британії, Нідерландах, Австрії, Польщі, Угорщині тощо. Також її використовують у 20 українських міс­тах ветеринарні клініки, притулки, кінологічні клуби, спілки та розплідники тварин.

— Кожен другий безпритульний пес раніше мав власника, — говорить засновник та керівник міжнародного проекту "Енімал ІD" Віктор Копач, 37 років. — Жетон — це рішення, яке, з одного боку, допомагає розв'язати проблему безпритульних тварин, а з другого — забезпечити власникам швидке повернення додому втрачених улюб­ленців.

Використання QR-паспортів дозволило зменшити кількість безпритульних тварин у Львові. 2016 року там було 595 таких тварин. Попереднього — 405. Із них 7% — домашні улюбленці, які мають господарів, але загубилися. Це найкращий показник серед великих міст України. До прикладу, в Миколаєві торік було 4503 безпритульні тварини, з яких 13% мають власників, але досі без домівки.

В Києві — 3034, а з них 9% — хатні тварини, які загубилися, йдеться у статистиці "Українського об'єднання захисників тварин".

Замовити QR-паспорт можна на платформі "Енімал ІD". Вартість жетона від 99 до 149 грн. Половина суми йде на підтримку притулків для тварин.

Одна людина може мати кілька QR-паспортів, приєднаних до одного профілю тварини. Є можливість індивідуально вибирати дизайн жетона. На ньому зображають улюбленця й одразу позначають мобільний телефон власника. У разі втрати жетон легко відновлюється при зверненні на платформу.

Більшість тварин у притулках є хатніми улюбленцями, які загубилися

Торік Україна увійшла в десятку з 54 країн за кількістю безпритульних тварин, за даними дослідження видання "Вашингтон Пост".

— У притулках більшість собак і котів — це загублені домашні тварини, — каже засновник та керівник притулку "Сиріус" Олександра Мезінова, 50 років. — Цієї невтішної статистики можна було б уникнути, якщо б власники більш відповідально ставилися до улюбленців.

Зараз ви читаєте новину «Хатніх тварин шукатимуть за кодом на жетоні ошийника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі