вівторок, 30 вересня 2008 07:09

Хасиди зустріли 5769-й Новий рік

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Хасиди неподалік від могили, де похований їхній духовний лідер, готуються до святкування іудейського нового року, співають пісні під гітару
Хасиди неподалік від могили, де похований їхній духовний лідер, готуються до святкування іудейського нового року, співають пісні під гітару

На святкування іудейського Нового року до міста Умань на Черкащині з"їхалися майже 20 тис. ортодоксальних євреїв із 16 країн світу. Найбільше паломників прибуло з Ізраїлю та США. У ніч на 30 вересня вони відзначають 5769-й Новий рік — свято Рош-а-Шан.

Прочани їдуть до Умані помолитися біля могили духовного лідера Нахмана. Просять прощення за гріхи, скоєні протягом року. Після молитов співають, танцюють та сідають за святковий стіл. Більшість продуктів привозять із собою. У місцевих купують яйця, горіхи, соки. Воду з-під крану хасиди не п"ють. Тому до вул. Пушкінської, де розташована синагога, звозять пластикові пляшки з пепсі-колою, спрайтом та мінералкою. Неподалік працює кухня, де паломники безкоштовно можуть отримати булочку, каву та першу гарячу страву.

У ці дні хасиди утримуються від розмов. Їм заборонено дивитися на жінок.

— У них є такі святкові дні, коли нічогісінько не можна робити. Вони навіть у руки нічого не беруть. Світло не вимикають, на відкритому вогні не готують. Навіть ліфт самі не викликають, — розповідає 28-річний уманчанин Володимир Мельник. — Мені хасид заплатив 10 доларів, аби я вимкнув світло та закрив двері в його квартирі. Гроші до рук їм теж брати не можна. То він купюри порозкладав на підвіконні, а я їх узяв.

В Умані живе приблизно 100 тис. людей. На територію паломництва пропускають лише за перепустками або за пропискою. Прочани ночують у готелі або в наметах, де стоять обігрівачі, винаймають місце в кімнаті за $50–60 на добу. Що ближче до могили Нахмана, то квартири дорожчі.

За прибирання туалетів платять чотири долари на годину

— Торік знайомі здавали за 120 доларів на добу. А тепер хасиди більше сотні не дають. Погоджуються десь на 60 доларів. Та й то за квартири не вище третього поверху. На верхніх платять 50, — каже Вікторія, 30 років. Вона здає кімнату для чотирьох хасидів за $60.

20-річний Віталій Крамар другий рік поспіль перевозить "кравчучкою" валізи паломників:

— За тачку в середньому отримую 20 доларів. А взагалі, як домовишся. Ми розбили палатки. Я вже другий день тут ночую, бо вони і вночі прибувають, — каже хлопець. — Мої знайомі працюють на хасидській кухні. Там оплата погодинна: три долари вночі і 1,5 удень. Чув, що за прибирання туалетів платять близько чотирьох доларів на годину.

На організованому до свята ринку продають сувеніри, фрукти, воду, яйця.

— Теща в"яже кіпи, а я їх продаю по 10 доларів. Найчастіше беруть білі, — зазначає Анатолій Уманський.

Прикарпатець Руслан Тимощук, 40 років, увосьме приїздить до Умані на Рош-а-Шан. Він торгує дерев"яними сувенірами та іграшками. Найбільший виторг буває, коли паломники роз"їжджаються:

— Найпопулярніші сувеніри — матрьошки. Вони їх "бабульками" називають. Такі коштують від чотирьох до 25 доларів. Також часто беруть за 10–30 доларів шкатулки для прикрас із вирізьбленою Зіркою Давида.

Зараз ви читаєте новину «Хасиди зустріли 5769-й Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі