середа, 12 вересня 2007 07:06

Харківський БТР перетворили на робота

За останні 10 років у Конструкторському бюро машинобудування ім. Морозова в Харкові розробили 9 нових машин. Із нагоди 80-річчя з дня заснування жителям міста показали розробки інженерів.

— Вони до найменшого гвинтика — стовідсоткові українські розробки, — каже представник Харківського конструкторського бюро Ігор Розсказов. — Наша гордість — танк "Ятаган", модернізований під стандарти НАТО.

Плацом бюро один за одним проїжджають броньовані машини, розганяються, піднімаючи хмари пилюки.

— Нещодавно ми повернулися з Ємену, де випробовували бронетранспортер БРТ-3Є, — розказує водій-випробувач Володимир Томах. — Він може безперебійно працювати при 55-градусній спеці, на висоті. У нас люди не витримували, а машина — нічого, працює.

У серпні один із модернізованих харківських БТРів послали до Криму на зйомки фантастичного блокбастера "Острів, де живуть" за романом братів Стругацьких. На прохання режисера Федора Бондарчука машину перетворили на робота. На екрани фільм має вийти в жовтні 2008 року.

— Події в стрічці розгортаються в XXII столітті. Ми до невпізнання змінили машину, — розповідає Ігор Розсказов. — Наш БТР у фільмі — це робот, який самокерується. Бондарчукові не сподобалося, що машина жовта. Довелося перефарбувати в малиновий колір.

До 2009 року на озброєння української армії планують передати БТР-4, де він може стати базовою машиною для сухопутних військ. Чи знайде держава гроші на озброєння війська технікою, поки що невідомо. Тим часом харківські конструктори можуть без посередників продавати свої розробки за кордон. Конструкторське бюро набуло статусу спецекспортера.

Зараз ви читаєте новину «Харківський БТР перетворили на робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі