вівторок, 25 жовтня 2016 07:45

Харчі не містять консервантів. Придатні рік

Автор: ФОТО З САЙТА www.obozrevatel.com
  Новий сухий пайок розробляли, ґрунтуючись на досвіді країн-членів НАТО. Тепер військові отримуватимуть на добу три пакети з різними стравами. Із нововведень — до раціону додають сухофрукти, шоколад та каву
Новий сухий пайок розробляли, ґрунтуючись на досвіді країн-членів НАТО. Тепер військові отримуватимуть на добу три пакети з різними стравами. Із нововведень — до раціону додають сухофрукти, шоколад та каву

— У добовому наборі є три пакети. На сніданок і вечерю — каші. На обід — суп і каша. Все із м'ясом, — каже офіцер відділу продовольчого забезпечення 25-річна Валентина Яжло. — Галети, цукор, чай, мед, жувальні гумки. У пайках для зони АТО є додаткова порція м'яса, сухофрукти, шоколадка й безполуменевий розігрівач.

У Міноборони представили нові набори їжі для військових. Замість тушонки й консервів у бляшанках будуть каші, супи й борщі в реторт-­упаковках (схожа на поліетиленову, в якій не псуються продукти. — ГПУ). Бійці на передовій можуть нагріти страву без вогню за 15 хв. до 60 градусів. Хто виготовлятиме набори, ще невідомо — не було торгів. До кінця року мають закупити 100 тис. пайків.

— Раціон підлаштували під українців, — каже начальник центру розвитку матеріального забезпечення Збройних сил 38-річний Дмитро Марченко. — Випробували ще в травні. Тиждень годували бійців 79-ї та 36-ї бригад у Широкиному під Маріуполем під час бойових дій. Коли привезли, ворог засипав мінами наші позиції.

— Старий пайок можна їсти лише три доби. ­Потім бійця мають перевести на гаряче харчування, — каже начальник відділу розробки норм продовольчого забезпечення Міноборони 33-річний Вадим Старощук. — Під час боїв неможливо готувати. Так було і в Донецькому аеропорту, і в Дебальцевому. Мусили їсти паї значно довше. У новому наборі є перші й другі готові страви. Їх можна їсти постійно.

Від бляшанок відмовилися, бо бійці не завжди можуть узяти їх на завдання. Банка тушонки в кишені обмежує рухи. А м'яка упаковка — зручна. Розробляли її з ізраїльською компанією, бо в нас таку не виготовляють. Має чотири шари. На прохання бійців — матово-зелена. Глянцева викриє здалеку, особ­ливо сонячного дня. Єдине побажання не виконали — енергетичні напої. Їх не всім можна пити. Про перловку зі старого пайка бійці казали, що нею добре рушниці заряджати. Їдять звідти лише тушонку й "Сніданок туриста".

Продукти не містять консервантів. Придатні рік. До кінця 2016-го зробимо тестову закупівлю на 100 тисяч пайків. Чи встигнуть їх зробити, залежить від того, як пройдуть торги. ­Дехто хоче їх зірвати, щоб під себе змінити вимоги.

170 гривень коштує набір із додатковою порцією м'яса.

— У американців лише обід — 250, — каже Вадим Старощук. — Ну не може військовий добу харчуватися за 100 гривень. Розробили два види, бо бюджет обмежений. Остаточні ціни будуть після торгів.

Розробили 18 раціонів

— Я порадив зменшити калорійність заради якості страв, — каже професор з Інституту громадського здоров'я імені Олександра Марзєєва 79-річний Віталій Корзун. — Сказав, що не підпишу пайок, де по 100 грамів цукру й льодяників. Бо це шкідливо.

— У старому пайку — 4200 кілокалорій, — каже Вадим Старощук. — Левова частка — цукор і галетне печиво. Набір нового зразка має 3500, посилений — 4100. Тушонка й каші не дають калорійності.

Для пайків розробили 18 раціонів — різних поєднань продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Харчі не містять консервантів. Придатні рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі