середа, 19 жовтня 2011 00:00

Гусінь американського метелика живе 46 днів

У райцентрі Іллінці на Вінниччині восени на всіх деревах з'явилася гусінь білого американського метелика. Спочатку поїла клени, потім плодові.

73-річна Лілія Токарчук стоїть під яблунею в своєму саду. Пригинає нижню гілку. По ній жваво повзають два десятки чорних волохатих личинок. Вони завдовжки з ніготь, деякі — як сірник. Усе гілля в білому липкому павутинні.

— Гусениць із дерева на дерево переносить вітер. За два–три дні зжирають всьо листя, — каже сусідка Ніна Кушнір, 54 роки.

В інспекції карантину рослин Вінницької області появу гусені пояснюють глобальним потеплінням.

— Метелик в Україні вперше з'явився на Закарпатті, потім проник у південні області. Зараз у Вінниці така температура, як була у Криму вісім–десять років тому, — говорить начальник інспекції 44-річний Євген Баул. — Нашестя повторюється що сім років. Востаннє на Вінниччині було 2001-го.

Гусінь їсть лише листя, гілля та кору не зачіпає. Живе 46 днів. Протягом року розвивається у двох поколіннях — у травні–червні та серпні–вересні. Коли похолодає до +12–14°С, гусениці перетворюються на лялечок. Тоді сплять до травня, навесні вилуплюються метелики.

— Зараз гусінь відчуває, що скоро буде зима. Тому шукає щілини будинків, чіпляється за ноги. Зимою достатньо мінус 10 градусів, щоб личинки загинули.

Гусінь розмножується в геометричній прогресії. Кожна може відкласти 200–400 яєць. Гине від вогню.

Зараз ви читаєте новину «Гусінь американського метелика живе 46 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі