вівторок, 08 лютого 2011 10:15

Гречка зникла з прилавків

Від 7 лютого гречка має коштувати 12,6 грн/кг. Про це домовилося Міністерство аграрної політики й продовольства з переробними підприємствами. Уроздріб її повинні продавати по 14 грн.

Після такої заяви минулої п'ятниці крупа почала зникати з магазинів. У "Сільпо" на столичній вул. Підлісній в суботу з'явилось оголошення, що магазин не торгує оптом і більше 1 кг гречки на руки не відпускає.

У понеділок, 7 лютого, у відділі круп супермаркету "Велика кишеня" біля столичного метро Оболонь — порожні полиці.

— Була по 13 гривень першого сорту. Отакої торгової марки, як оці макарони, — продавець показує на прозору пачку з червоним написом "№1". Де поділася крупа — не знає.

В "Екомаркеті" неподалік — теж немає.

— Мабуть, в іншому ряду, — працівниця "Екомаркету" веде вздовж прилавків. Замість гречки там рис по 10 грн.

72-річна Раїса Горбатюк просить потримати пакет, насипає лопаткою рис по 7,90 грн. У мішках — різні крупи.

— Я теж гречку дивилася. Думаю, що магазини її приховали. Перечекають, а потім знову дорогу продаватимуть. Тут вона була по 25 гривень. Сусідка вчора на Героїв Дніпра на базарі брала. Cкільки хочеш по 25, — каже Раїса Дмитрівна.

На столичному Житньому ринку крупу знаходимо в одному кіоску.

— Останнє кіло, віддам по 20, — каже продавщиця. Називається Галиною. — У четвер сюди прийшли з налогової. Сказали: якщо продаватиму дорожче 20 гривень, то в мене будуть проблеми.

На Центральному ринку в Черкасах продавщиця Оксана відразу спиняє: "Гречки нема два останніх тижні, можете не шукати". Обходжу кілька рядів — не знаходжу. Ні у продуктовому магазині "АТБ", ні в маркеті "Гранд на Митниці".

— Ці продукти поставляють із Криму, Київщини, Дніпропетровщини та Харківщини. У нас їх ніхто не виробляє. Домовляємося про запуск цеху з виготовлення і фасування гречаної крупи в області. Думаю, до травня встигнемо, — каже Василь Корнієнко, 50 років, заступник губернатора Черкащини. — На ринки обіцяють викинути непросмажену гречку із запасів. Ціна буде 15–16 гривень.

У супермаркеті "Ашан" на околиці Львова 57-річна Оксана Шевченко розглядає цінник. Кілограмова упаковка гречки коштує 22 грн:

— Дочка прийшла на роботу, телефонує. Каже: "Мамо, в інтернеті пишуть, що цього тижня завезуть дешеву гречку. Біжи в магазин". Я дорогою двом сусідкам розказала. Вони попросили і їм по 3 кіло взяти. Переживала, як донесу стільки. А тут виявляється, ціна ще й виросла. У п'ятницю така сама пачка коштувала 17 гривень.

У "Вопаку" 800 г крупи продають по 14 грн. У продуктових магазинах у центрі міста — по 26 грн/кг.

На ринку Урожай у Вінниці біля однієї ятки крупу сховали під прилавок.

— Кілограмів зо 5 гречки у мене є. Але неважна, зі сміттям, — витягує напівпорожній мішок продавщиця Тетяна. — На вихідні продавала по 22 гривні. Остатки віддам по 20. Уряд встановив закупочну ціну 16 гривень. Собівартість виходить 20. Ми теж не будемо без навару продавати.

В "Екомаркеті", "Сільпо", "Короні" фасовану гречку продають по 18,3 грн.

На полтавських ринках лише несмажена "січка" по 10 грн/кг. Підприємці говорять, що крупу прибрали з прилавків. Податкова рекомендувала продавати по 14 грн. Це невигідно, бо купували її по 18,5 грн. А власної гречки в області нема.

— Це результат того, що держава в ручному режимі ставить ціну, нижчу за собівартість, — пояснює  35-річна Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА". — 25–20 гривень — це завищена ціна, 15–16 гривень — оптимальна, а 13 гривень — занижена. За такою ціною невигідно продавати.

— Через ажіотаж гречки купують набагато більше. Тому ціна й росте, — вважає директор компанії "Проагро" Микола Верницький, 40 років. — Вона впаде, якщо зменшиться попит. Українці накупили її вже на кілька місяців наперед. Уряд так переймається гречкою, щоб відвернути увагу українців від стрибків інших цін. Влада хоче зробити ілюзію благополуччя. А стабільності на продовольчому ринку вже давно немає. Хліб виріс на 12 відсотків, м'ясо — на 20. Одній особі на рік потрібно 2 кілограми гречки. А з цього роблять велику проблему. Виникає ажіотаж. І ніхто не помічає, як дорожчають молоко і м'ясо.

Зараз ви читаєте новину «Гречка зникла з прилавків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі