вівторок, 19 червня 2007 07:00

Град знищив урожай у трьох селах Херсонщини

Автор: фото: Микола ГРЕБНЄВ
  Фермер із села Вишневе Скадовського району Херсонщини Михайло Ляхов узяв 1200 доларів, щоб виростити помідори на продаж. Стихія повністю знищила врожай. Підприємець планує пересіяти поле
Фермер із села Вишневе Скадовського району Херсонщини Михайло Ляхов узяв 1200 доларів, щоб виростити помідори на продаж. Стихія повністю знищила врожай. Підприємець планує пересіяти поле

— Страшний вітер здійнявся десь о четвертій дня в суботу, — розповідає фермер із села  Вишневе Скадовського району Херсонщини Гарник Мінасян, 59 років. — Потім почався дощ і пішов величезний град. На полях вибило все. У людей поламало шифер, у багатьох зруйнувало погреби.

У самого підприємця стихія знищила 50 га врожаю. Мав посіви соняшнику, ячменю, 5 га помідорів, 2 га баштанних.

Небувала злива з градом пройшла у трьох населених пунктах району. Крім Вишневого, зачепила Андріївку та Гостре. Загалом, кажуть у районному гідрометцентрі, випала більш ніж піврічна норма опадів.

Дощ ішов близько чотирьох годин. Вода піднялася майже на 1,5 м і позаливала будинки через вікна. Селяни не встигли забрати з випасів кіз, телят, корів. Багато тварин загинуло. Дехто своїх досі не знайшов. Під час зливи районна електростанція відключила від струму п"ять сіл.

58-річна Олена Бондар з села Андріївка розказує, що місцями лежало до 40 см граду. Деякі шматки льоду були завбільшки з куряче яйце.

— Як подивлюся на поле, то з хати виходити не хочеться. Нічого не лишилося, — зітхає жінка.

Стихія знищила 80% овочевих культур, 90% пшениці, кавунів та соняшнику, кажуть у районному управлінні аграрного розвитку. За попередніми підрахунками, загальні збитки становлять близько 2 млн грн.

Натомість у сусідніх селах дощу не було. Там жителі потерпають від посухи.

— Я бачив в стороні Вишневого страшну хмару, — говорить Олександр Плановець, 60 років, з Улянівки. — Подумав, що нарешті дощ дійшов сюди. Але в нас тільки покрапав. Зранку виявилося, що затопило стільки сіл по сусідству.

Районна адміністрація створила спеціальну комісію. За заявами селян підраховують точну суму збитків. Потім вирішуватимуть питання про надання допомоги постраждалим.

— Люди пишуть, скільки гектарів посівних культур знищила стихія. Нині відомо, що у Вишневому — 1087, в Андріївці — 512, в селі Гостре — 605. Усі дані відправимо до Києва в Торгово-промислову палату. Там їх розглянуть і ухвалять рішення щодо відшкодування, — пояснює 45-річний Сергій Шаров з управління аграрного розвитку району.

Таке на Херсонщині вже було в серпні 2004 року. Тоді після посухи випала чотиримісячна норма опадів. Рівень води у дворах сягав 30–40 см.

Зараз ви читаєте новину «Град знищив урожай у трьох селах Херсонщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі