четвер, 10 березня 2011 10:20

Голову Шевченка прилаштували до пам'ятника Леніну

Фотограф із Луцька Руслан Теліпський, 30 років, хоче зібрати колекцію знімків усіх пам'ятників Шевченку. Має півтисячі фото з України та із 30 країн світу.

Скільки на планеті є монументів Шевченку?

— Це і хочу взнати. Думаю, до тисячі. Точної цифри не знає ніхто. Кількість у реєстрі неточна. Буває, приїжджаю у провінційне українське місто, де має бути монумент. А його там ніколи й не було.

Багато пам'ятників зводили у 1960-х. Вони подібні, як клони. Більше подобаються роботи кінця 1980-х. Скульптори відійшли від нав'язливих радянських стандартів образу Тараса. Він став схожий на людину, а не на ідола.

Яким Шевченка зображають тепер?

— Молодим, енергійним, із палітрою. Такого побачите у Дрогобичі, Звенигороді, Дубно, Ніжині, Чернігові, Ялті та Почаєві. Молодий Шевченко за кордоном стоїть у Варшаві, Слуцьку, Санкт-Петербурзі, Баку, Празі та Софії. У Римі Тарас Григорович схожий на філософа. У довгій мантії, тримає в одній руці книжку, друга піднята до неба. У селищі Печеніжин Івано-Франківської області є поет в образі ангела, із крилами.

Алюмінієве погруддя є на гірському піку Тараса Шевченка, що в Кабардино-Балкарії на Північному Кавказі. Його висота — 4200 метрів.

Кажуть, на Шевченка переробляли пам'ятники Леніну?

— Так. Наприклад, у містечках Корець і Гоща на Рівненщині. У них лише голова Кобзаря, а решта — від вождя пролетаріату. На них Тарас тримає в одній руці шапку. Такого Леніна можна було побачити за часів СРСР багато де. Шевченка переробляли не лише з Ілліча. У Чернігові робили пам'ятник Пушкіну, а під кінець скульптори вирішили: краще виготовити Шевченка. Тому Тарас Григорович сидить на лавці, що більше схоже на російського поета.

Де в Україні найбільше монументів поету?

— Половина скульптур — у трьох областях: Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській. У селах їх більше, аніж у містах. Приміром, в Івано-Франківську є лише мале погруддя. Але в області встановлені близько 200. У селах люди ставили пам'ятники і погруддя за свій кошт, а в містах це вирішувала влада.

Зараз ви читаєте новину «Голову Шевченка прилаштували до пам'ятника Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі