четвер, 20 листопада 2008 19:54

Фермер Василь Радзівіл не продаватиме здешевіле зерно

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Фермер із Рівненщини Василь Радзівіл демонструє зібране зерно. Здешевіле збіжжя він використає на відгодівлю куплених недавно 30 поросят
Фермер із Рівненщини Василь Радзівіл демонструє зібране зерно. Здешевіле збіжжя він використає на відгодівлю куплених недавно 30 поросят

"Фермери у відчаї. Зібрали високі врожаї зернових, очікували заробітків, а опинилися на межі банкрутства. Закупівельні ціни на зерно в листопаді впали до рекордно низького рівня, — нарікає 51-річний Василь Радзівіл, голова фермерського господарства "Явір" із села Обарів Рівненського району, що на Рівненщині. — Не маємо чим розрахуватися за кредити, мінеральні добрива й пальне".

— У цьому році я так тішився: зібрав понад 110 тонн пшениці та майже 90 тонн ячменю. Думав, зароблю на новий трактор. А тепер ціни впали, маю лише збитки, — продовжує фермер. — Улітку комерсанти давали за тонну продовольчої пшениці 1100 гривень, а тепер — менш як 700. А ячмінь і кукурудзу купують ще дешевше.

Радзівіл відчиняє комору, показує насипані купи зерна. Нарікає на елеватори, які після приватизації відмовилися брати в невеликих господарств збіжжя на зберігання. Він орендує пристосоване під склад приміщення на тракторній бригаді колишнього колгоспу. Хотів викупити у військових занедбані склади на околиці Обарова. Йому відмовили.

— Нажитися спекулянтам на наших мозолях не дам. Не продам зерно за безцінь. Буду відгодовувати свиней. Уже купили 30 поросят, — додає господар.

Василь Радзівіл займається фермерством 15 років, обробляє понад 50 га землі. Працює разом із 47-річною дружиною Ольгою та зятем Миколою, 31 рік. Вони залишилися єдиними помічниками фермера. Раніше на сезонні роботи Василь наймав по 10–15 чоловік, платив по 5 грн за годину роботи. Тепер через кризу економить на всьому. Доньки працюють у місті. Старша, 23-річна Наталка, працює економістом у райдержадміністрації, а 18-річна Катерина — фармацевт.

Окрім зернових, Радзівіли вирощують картоплю, моркву й капусту. Продають гуртом на сільськогосподарському ринку в Рівному. Худоби не тримають. Родину в селі поважають. Василя тричі обирали депутатом сільради, на останніх виборах став депутатом районної ради.

— Трудимося з ранку до ночі, а толку жодного. Невигідно стало вирощувати зернові, цукровий буряк і ріпак. Навіть на овочах у цьому році заробляємо копійки. Образливо, що влада тільки на словах підтримує сільське господарство. Якщо й далі так буде, то полишимо фермерство, — жаліється Ольга, дружина фермера.

У обласній Асоціації фермерів у зерновій кризі звинувачують уряд. Закупівлі, які проводили Держкомрезерв та Аграрний фонд, не утримали падіння цін на збіжжя.

— Зернотрейдери та різноманітні бізнес-групи заробляють на трудівниках села шалені гроші. Уряд не зумів відвернути спекуляції. Фермери змушені продавати пшеницю, ячмінь і кукурудзу за ціною нижче собівартості. Ми зібрали добрий урожай, а влада й комерсанти нас просто обікрали, — вважає голова обласної Асоціації фермерів Дмитро Українець, 56 років. — Тепер без фінансової підтримки багато господарств збанкрутують.

А ціни, незважаючи на здешевлення зерна, зростатимуть.

— За півроку вартість муки вищого сорту зросла на 27 відсотків, дріжджі подорожчали на 20 відсотків, електроенергія — на 13, а газ — на 50, — каже 51-річний Микола Дмитрук, виконуючий обов"язки голови правління товариства "Поліссяхліб", яке випікає щодоби понад 23 т хлібобулочних виробів. Вона на чверть забезпечує потребу в хлібі жителів Рівного. — Востаннє ціну піднімали на дев"ять відсотків ще в квітні цього року. Тримаємося як можемо. Нині на буханцеві пшенично-житнього хліба, який користується найбільшим попитом, заробляємо всього дві копійки. Так, 720-грамова буханка хліба "Дарницького" коштує в нас дві гривні й 10 копійок.

Зараз ви читаєте новину «Фермер Василь Радзівіл не продаватиме здешевіле зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі