вівторок, 15 травня 2012 00:15

"Феменка" скинула кубок Євро на землю

Київ став першим українським містом, куди привезли кубок Анрі Делоне, за який змагатимуться на Євро-2012. У вихідні в спеціальній скляній конструкції він стояв поряд із монументом Свободи на майдані Незалежності. Кожен охочий мав змогу сфотографуватися з трофеєм.

У суботу, близько 14.00, до кубка вишикувалася 50-метрова черга. Десяток охоронців пропускають до нього по одному. Двоє чоловіків обговорюють, як 15 хв. тому на трофей напала активістка жіночого руху "Фемен" 23-річна Юлія Ковпачик.

— Ти бачив, як та дура гола перекинула його? — перепитує чоловік років 40 у сусіда в шортах та червоній футболці. Той заперечно хитає головою. — Вона стояла в очереді, а потім, коли побігла фотографуватися, скинула майку і давай шось кричати. Цицьки пригають, а вона оре. До неї побіжала охрана, то вона раз — і кинула кубок на землю. Добре, що штовхнула під ноги собі й він впав на гумовий пол. А то могла кинути в охрану і розламати його.

Стаю в чергу на фотосесію. Переді мною близько 200 людей. Надворі +30°С. Сонце сліпуче, тіні ніде немає. Черга посувається повільно. Поруч огрядна жінка тримає за руку сина років 10. Той просить пити і дивиться у бік червоного стенду з кока-колою. Біля нього автографи дають Славко та Славек, офіційні талісмани чемпіонату.

— Если хочешь быть, как этот Месси, вот и стой. Он кубок в руках держал, —  перекрикує музику жінка.

Хлопчик усміхається, але нудиться. Пританцьовує, шарпає матір за чорну спідницю. Вона дає йому півлітрову пляшку з мінеральною водою, затуляє собою малого від сонця.

— Хотя бы навес какой-то сделали, а то на жаре и окочуриться можно! — гукає до охоронця.

Наша черга підходить за 40 хв. Для знімка роблю вгору 10 кроків. За 2 с дівчина-волонтер махає рукою, що вже сфотографували. Бігом спускаюся. На виході отримую номерок. Фото високої якості можна буде взяти з офіційного сайту УЄФА.

Збоку стоять дві дівчини, п'ють із півлітрової пляшки фанту.

— Ну всьо, ховайся хто може, в мене є фотка з кубком. Не зря вистояла стільки часу. Тепер всі хлопці мої будуть. Показуватиму фотку, а вони мені цвєти даритимуть, — говорить до подруги Олена Гордіїва, 20 років, із міста Біла Церква на Київщині. Обидві голосно сміються. — А якщо чесно, тато попросив сфотографуватися, — звертається до мене. — Він затятий футболіст. Виділив мені гроші й наказав  сфоткати. Сам не може, бо зламав ногу недавно на роботі.

Кубок срібний, завдовжки 60 см і завважки 8 кг. Відполірований, як дзеркало. Спереду англійською написано "Кубок УЄФА", з другого боку — назви збірних, що вигравали чемпіонат Європи. Трофей чотири роки зберігали в Іспанії — переможниці попереднього турніру. На початку 2012-го його повернули УЄФА. У вічне володіння кубок можна отримати, якщо тричі поспіль виграти Євро або загалом п'ять разів перемогти на ньому. Поки що жодна збірна не досягала таких результатів.

За два дні з кубком сфотографувалися понад сім тисяч людей.

Кубок показуватимуть

15-17 травня    в Харкові

18-20 травня    в Донецьку

21 травня    у Дніпропетровську

23-25 травня    у Львові

26 травня    в Одесі

 

Зараз ви читаєте новину «"Феменка" скинула кубок Євро на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі