четвер, 27 травня 2021 00:26

Європа почала продавати Україні зброю

Автор: УНІАН
  5 квітня 2019 року на військовому полігоні в Одеській області випробували комплекс крилатих ракет наземного базування для ураження морських і берегових цілей ”Нептун”. У березні 2020-го перші зразки зброї передали у Військово-морські сили
5 квітня 2019 року на військовому полігоні в Одеській області випробували комплекс крилатих ракет наземного базування для ураження морських і берегових цілей ”Нептун”. У березні 2020-го перші зразки зброї передали у Військово-морські сили

Протягом 2021-го Україна планує витратити 10 млрд грн на озброєння для військових. В армію надходить модернізована й нова техніка, якої досі не було. З початку року отримали ракетний комплекс "Нептун", польські вантажівки "Стар" та броньовики "Онціла".

Торік військовим закупили за рахунок держбюджету 11 381 комплект зв'язку, три бойові кораблі та 1143 одиниці озброєння. Авіапарк поповнився 20 літальними апаратами — вертольотами та безпілотниками.

15 березня у Військово-морські сили передали перші зразки берегового ракетного комплексу "Нептун". Поки що не мають бойових ракет, лише макети.

— Ракетний комплекс потрібен, щоб наші фахівці відпрацювали на них, як на тренажерах, — каже командувач флоту, контрадмірал 45-річний Олексій Неїжпапа.

До 2025-го у Військово-морських силах сформують три дивізіони, які зможуть знищувати над­водні цілі в Азовській і Чорноморській операційних зонах.

— Комплекс "Нептун" посилює обороноздатність України на морі, — говорить військовий експерт Тарас Чмут, 29 років. — Його ракети літають і влучають. Але є два моменти: він дорогий, і російські кораблі мають проти нього сильну протиповітряну оборону. Нам треба зосередитися на виготовленні ракет, що можуть полетіти у відповідь.

З 2014-го Україна купує в Польщі боєприпаси та засоби захисту. З початку цього року стала закуповувати нову техніку.

У квітні Збройні сили отримали броньовані машини "Онцила". Це — польська версія українського бронеавтомобіля "Дозор-Б", що виготовляють у Львові, але з міцнішої сталі та з кращими агрегатами. Коштує 8,7 млн грн. У Польщі замовили 24 бронетранспортери.

— "Онцилу" закупили, бо дороблена краще за "Дозор". Якісніша марка сталі, двигун і салон. Комплектуючі доставлені з усієї Європи, — каже військовий експерт Руслан Богданов, 33 роки. — Головне тут інше. Це перші автомобілі, які ми закупили в Європейському Союзі. Європа розблокувала продаж зброї Україні. Досі нам продавали лише неліквід і боєприпаси. І то за сірими схемами через Болгарію та Грузію.

До літа ЗСУ мають отримати з Польщі кілька військових вантажівок "Стар". Якщо ті пройдуть відповідні тести й дослідження, їх закуповуватимуть і змінюватимуть старі радянські ГАЗ-66.

У середині квітня військові частини зв'язку різних видів отримали французькі вантажівки "Рено Тракс 4х4". Автомобілі укомплектовані фургонами зі спеціальним обладнанням, прийдуть на зміну застарілим радіостанціям на шасі ЗІЛ-131 і ГАЗ-66.

Централізовано почали купувати безпілотники "Лелека-100". 11 травня на озброєння поступив авіаційний комплекс.

Може патрулювати, передавати оперативну інформацію та отримувати точні географічні координати в режимі реального часу.

Ця розробка від української компанії "Девіро''. Близько 100 таких машин уже воювали на передовій на Донбасі.

Зі Сполучених Штатів Америки прибудуть два катери

На початку травня Житомирський бронетанковий завод передав у війська партію модернізованих бойових машин піхоти, що закупили торік у Чехії. У квітні Київський бронетанковий завод віддав до механізованих бригад модернізовані танки Т-72.

До кінця місяця з американського порту Балтімор в Україну відправлять два американські катери типу "Айленд". Їх мають отримати ВМС у рамках військової допомоги від уряду США. Кораблі називаються "Суми" та "Фастів", уже сформовані екіпажі.

Також зі Штатів передали партію речей військового призначення. Літак доправив системи управління та зв'язку, запасні частини до автомобілів ''Хаммер'', медичне й тактичне спорядження.

Зараз ви читаєте новину «Європа почала продавати Україні зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі