середа, 27 червня 2012 00:00

"Їсти, пити воду, курити права не маємо"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Під час матчу Англія — Італія 24 червня на столичному майдані Незалежності міліціонер робить зауваження українським уболівальникам. Каже, у громадських місцях пити алкоголь заборонено. Це найпоширеніше правопорушення під час Євро-2012
Під час матчу Англія — Італія 24 червня на столичному майдані Незалежності міліціонер робить зауваження українським уболівальникам. Каже, у громадських місцях пити алкоголь заборонено. Це найпоширеніше правопорушення під час Євро-2012

Матч між збірними Італії та Англії у фан-зоні на столичному Хрещатику дивилися 10 тис. глядачів. У міліції говорять, охорону порядку забезпечували майже сім тисяч правоохоронців.

— У самій фан-зоні ми не маємо права бути. Патрулюємо всі території поряд. Вони розбиті на п'ять секторів. У цьому чергують 50 патрулів по три людини, — розказує дільничний із Шевченківського райвідділку міліції Олександр Мірзоєв, 31 рік.

Із двома колегами ходить одним маршрутом. Піднімається вгору від майдану по вул. Костьольній, потім униз вул. Трьохсвятительською.

— Дорога займає 10 хвилин. Так ходимо упродовж 8 годин. Після кожного кола зупиняємося хвилин на 10. Виходить, свій маршрут за день обходимо 24 рази. За цей час їсти, пити воду, курити права не маємо.

Під стінами Головпоштамту стоїть білий намет "Карлсберґ". До нього підведені дві пластикові червоні труби каналізації. Неподалік на клумбі під ялинками три десятки "беркутівців" у червоних беретах.

— Це штаб. Там чергують усі керівники міліції. У фан-зоні своя охорона, приватна. Нас туди не пускають. Тільки у випадку, якщо стався злочин. Наприклад, шашку димову кинули під час минулого матчу. Охоронці тоді затримали чоловіка, але то виявися не він. Ми за два дні знайшли того, хто це зробив, — каже один із міліціонерів. Тримає рацію. — Через Євро у нас посилений режим чергування. Тут працюють міліціонери з усіх київських райвідділків. Зараз у центрі столиці всі дільничні, карний розшук, оперативники. Ще приїхали з Рівненської, Хмельницької, Житомирської та Чернігівської областей. Живуть у готелях і кемпінгах, там же харчуються. Після чергування їх відвозять туди автобусами.

Найчастіше іноземці питають, де туалет та де поміняти валюту.

— Злочинів серйозних не було. Два рази під час матчів сутички траплялися. Перший і другий раз по вісім чоловіків доставили до райвідділку. Вони п'яні чіплялись один до одного. 3 години ми їх потримали, доки протверезіли, склали протокол за дрібне хуліганство й відпустили.

Ще кишенькові крадіжки були. Затримали три групи, всі українці. Але суми невеликі, бо іноземці із собою багато не носять, максимум 1000 гривень. Зараз "щипачів" сюди понаїхало з усієї країни. Раніше на літо вони всі у Криму гастролювали.

Інший міліціонер говорить по рації.

— Я розумію, що президент. Але всі чергують, — каже. Потім звертається до колеги: — Півдня не працювали кіоски з пивом, а зараз знову відкрилися. Кажемо, щоб закривали, а вони фаміліями угрожають. Прізвища називають.

Раз усі шведи з Труханового острова кудись зірвалися й побігли. Ми їх супроводжували. Виявилося, що дізналися про "Ашан" на Петрівці. Забігли в алкогольний відділ і фоткаються там. У них пляшка "Немірофф із перцем" коштує 40 доларів. А в нас — 3,5 долара. Звідти з ящиками алкоголю у свій кемпінг повернулися.

Шведи напивалися, але поводилися спокійно. Зранку йдеш на роботу, а вони у нас в арці під райвідділком сплять. Ми їх будимо.

Цікавлюся, чи побільшало на Хрещатику повій.

— Дівчата у коротких спідничках і на високих підборах до повій не мають жодного відношення. Ми тут проституток майже всіх знаємо. Вони у джинсах, непримітні. Колега розказував, що до шведів на пляж ходили. Двох о третій ночі на мості зустріли. Питали: ви куди так пізно? Казали, що на пляж. Патруль їх не пустив.

59
відеокамер діють у фан-зоні на столичному Хрещатику. Міліція використовує спостереження, щоб перевірити заяви іноземних громадян про зникнення документів або гаманців.

Зараз ви читаєте новину «"Їсти, пити воду, курити права не маємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі