пʼятниця, 17 серпня 2018 00:30

"Якщо бачимо, що м'ясо непевне – забраковуємо"

– По образованию я педагог и инженер-химик. А шаурмой торговать жизнь заставила. В Украине у меня статус беженца, – ламаною російською говорить Мохамед. Йому приблизно 35 років. Продає шаурму в кіоску "Султан" поблизу станції метро Шулявська в Києві.

13 серпня із представниками міської служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів 41-річним Романом Кисленком та Миколою Кобилянським, 29 років, ідемо інспектувати кіоски, які торгують шаурмою.

Масово перевіряти документи на таких точках почали з кінця липня. Тоді у Києві отруїлися 93 людини. Купували наїдок неподалік станцій метро. Ті ятки демонтували комунальники. Виявилося, належали одному власнику. М'ясо постачала фірма із Житомирської області.

Кіоск "Султан" пошарпаний, із важкими дерев'яними дверима. Усередині душно, тхне жирним м'ясом. Біля скляної вітрини складені гірки нашаткованих овочів. Рукомийник відділений шторкою. Інспектори перевіряють, чи є вода й холодильник. Поблизу них напарниця Мохамеда. Звати Людмилою.

– Так минулого тижня нас уже перевіряли. Два чи три рази, – каже. – І телебачення було.

– Год работаю и никто на мою шаурму не жаловался, – на вулиці Мохамед запалює цигарку. У руці дешевий смартфон. – Ми якщо бачимо, що м'ясо непевне – забраковуємо. Бо у нас і діти їдять, і вагітні.

На Шулявці багато кіосків позносили. Мабуть, і нашого скоро не буде. Переїдемо в інше місце.

– Ви із Сирії? – питаю наостанок.

– Из тех краев, – відповідає чоловік.

Інспектори перевіряють документи хвилин 15.

– Із водою у них проблеми. Не проведена, самі набирають, – каже Роман Кисленко. – Їх перевіряли кілька разів, то документи вони підготували. Навіть фото нові продавці в медичні книжки зробили. Тільки не вклеїли.

Два сусідні кіоски належать одній мережі. Продавець телефонує до власника.

– Маємо інформацію, що в одному з МАФів теж торгує іноземець. Якщо не дасть документи – викличемо поліцію. Та, може, він бідний і сам тут у рабстві. Паспорт відібрали, – сміється Кисленко.

Приїжджає довірена особа власника кіосків. Представляється Станіславом Юрійовичем. Показує документи на торгівлю. Серед тих, які перевіряють – реєстрація потужностей виробництва, медичні книжки, спеціальна інформаційна карта з голограмою, трудовий договір із продавцями.

Документи в порядку. Із порушень інспектори фіксують лише відсутність "кутка споживача".

– Отака в нас нудна робота, – говорять перевіряючі.

Питаю, чи пропонував хтось гроші, аби уникнути перевірки. Обоє заперечливо хитають головами.

Перевірки кіосків триватимуть до середини вересня. Отруєння шаурмою було в Києві найбільшим за останні 10 років.

– Раніше проводився щоквартальний контроль за МАФами. Тепер маємо право перевіряти середній і малий бізнес раз на два роки, за новим законом (прийнятий Верховною Радою три роки тому. Мораторій мав діяти до кінця 2017-го, але був подовжений і на 2018-й. – ГПУ), – каже очільник міської Держпродспоживслужби Олег Рубан, 45 років. – Нових випадків отруєння м'ясом не фіксуємо. Постачальник курятини припинив роботу. Усіх постраждалих виписали з лікарень.

Місто не контролює якість продуктів у кіосках

Місто дає дозвіл на встановлення кіосків, але не контролює, що там продають. Про це розповідає радник київського мера 32-річний Дмитро Білоцерковець:

— Відповідальність несе Держпродспоживслужба. Вона — єдиний регулятор. Однак у неї справді є проблема через мораторій на перевірки. З одного боку, він припиняє корупцію серед інспекторів, а з другого — є підприємства, які цим користуються. Перевірки потрібно відновлювати в повному обсязі. Слід висувати вимоги до постачальників. Київ таких повноважень не має.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо бачимо, що м'ясо непевне – забраковуємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі