пʼятниця, 09 листопада 2018 00:51

Електронним квитком платитимуть в усіх видах транспорту

У Києві почали тестувати єдиний електронний квиток на всі види громадського транспорту. З листопада 2019 року сервіс запрацює повноцінно. Квиток у вигляді пластикової картки з чипом дійсний в автобусах, тролейбусах, трамваях, метро, фунікулерах, міських маршрутних таксі та міській електричці.

Щоб оплатити проїзд, картку підносять до ­валідаторів. Ці пристрої закріплені в салонах транспорту. Через них можна також розрахуватися банківською карткою з ­функцією "ПайПасс", "Карткою ­киянина".

Транспортні картки й талон­чики продаватимуть кондуктори, в касах метрополітену, боксах самообслуговування, у кіосках "Преса", "ТурІнфо", "Т-Кіоск". Після купівлі електронний квиток необхідно зареєструвати в особистому кабінеті й покласти на нього кошти для оплати поїздок.

Вартість самої картки — 40 грн. Поповнити її можна готівкою або банківською карткою в касах метрополітену, боксах самообслуговування "Айбокс", "ІзіПей", "Приват­банк", "2Клік", кіосках "Преса", "ТурІнфо" і "Т-Кіоск", на платіжних сервісах "Айпей", "Портмоне", "ІзіПей" та в "Приват 24".

Разовий квиток коштуватиме 8 грн.

Контролери перевірятимуть оплату проїзду спеціальним пристроєм, що скануватиме білет.

Зараз новий сервіс тестуватимуть лише чиновники, які мають єдиний квиток. У вільному продажу картки з'являться не раніше січня. Тоді запрацюють і валідатори, повідомив заступник голови КМДА Дмитро Давтян.

— Введення єдиного електронного квитка — правильне рішення. Він полегшить пересування як мешканцям столиці, так і туристам. Вітчизняна система практичніша за ту, що діє в деяких країнах ЄС. У нас плата стягується не за час, проведений у транспорті, а за кількість поїздок, — говорить 37-річний Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії "ЕйЕфЕс". — Зараз у Києві працюють із 1,5 тисячі кондукторів. Їх кількість скорочуватимуть поступово. Хтось піде на пенсію, хтось — у контролери, когось переведуть на інші посади. Не думаю, що валідаторами забезпечать абсолютно весь транспорт до кінця 2019 року. Швидше за все, кондуктори працюватимуть до середини наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Електронним квитком платитимуть в усіх видах транспорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі