четвер, 30 вересня 2021 00:31

Електроенергія подешевшає з жовтня

З 1 жовтня знизиться ціна на електроенергію для українців, які споживають до 250 кіловат-годин на місяць. Платитимуть по 1,44 грн за кВт/год.

По 1,68 грн сплачуватимуть домогосподарства, що використовують більше встановленої норми. Таких в Україні меншість, заявили в уряді.

— Зменшення плати більше нагадує популістичний крок, ніж економічно обґрунтований. Спершу взагалі хотіли брати по гривні з населення, яке споживає до 100 кіловат-годин, — говорить експерт з енергетики 41-річний Юрій Корольчук. — Це неоднозначне покращення. Населення платитиме менше, а промисловість — значно більше. Для них ціна зросла удвічі. Результатом стане подорожчання продукції. Зекономлені за послугу гроші люди віддадуть у магазинах.

Мінімальна ціна за кіловат-годину має становити 3 гривні. Тільки вона дозволить постачальникам електрики нормально працювати.

Із жовтня Нафтогаз України запроваджує новий тарифний план "Комфортний сезон". Газ коштуватиме по 7,96 грн за кубічний метр до 30 квітня.

Користувачі нового тарифу мають вказати об'єм палива, який їм потрібен під час опалювального сезону. Платитимуть за нього рівними частинами впродовж семи місяців.

— Подібні рівномірні платежі практикують в Європі. Це правильне рішення, — каже Юрій Корольчук. — Щомісяця користувачі нового тарифу сплачуватимуть в середньому по тисячі гривень. Раніше ж узимку віддавали по три тисячі, а в березні — втричі менше. Не могли розрахувати суму для оплати комуналки.

Оновили ціну на газ й інші понад 60 газопостачальних компаній. Більшість просять по 9–10 грн за "куб".

По 400 грн додадуть у жовтні до пенсії людям віком від 75 до 80 років. Розмір мінімальної виплати для них становитиме 2,5 тис. грн.

— Пенсіонерів 75–80 років в Україні майже мільйон. Виплати для них ми мали підняти з липня. Але відклали через брак коштів, — говорить міністерка соціальної політики Марина Лазебна, 46 років. — Українці, яким понад 80 років, уже мають доплату в 500 гривень. Їх отримуватимуть і 2022-го. З 1 грудня пенсії підвищать людям від 65 років, якщо чоловіки мають трудовий стаж 35 років, а жінки — 30. Їхня мінімалка зросте до 2600 гривень. Українці 70–75 років матимуть доплату наступного року. Точну суму поки що не скажу.

Зараз середня пенсія в Україні становить від 2 до 3 тис. грн. Стільки отримують понад 4,1 млн осіб. Менше за 2 тис. грн мають 1,7 млн пенсіонерів.

У пологових будинках і центрах соціального захисту знову почали видавати "Пакунок малюка" для новонароджених. Із лютого 2021-го їх замінювали одноразовою виплатою батькам 5 тис. грн.

Тендер на постачання наборів виграло підприємство "Скай Трейд Україна". До кінця року мають розвезти майже 53 тис. пакунків по країні, за умовами договору. На початку 2022-го відбудеться новий конкурс.

"Пакунок малюка" запровадили 2018-го. Містить необхідні речі для немовлят — одяг, підгузки, рушники, постіль тощо. Також є засоби гігієни для породіль.

З 1 жовтня в Україні змінюється система забезпечення інсуліном людей, які хворіють на цукровий діабет. Їх понад 200 тис. осіб.

Пацієнт відтепер має отримати від сімейного лікаря направлення на прийом до ендокринолога. Останній повинен скласти індивідуальний план лікування й занести його в електронну систему охорони здоров'я. Після цього випише електронний рецепт на інсулін. Його видаватимуть в аптеках, що уклали договори про співпрацю з Національною службою здоров'я України.

— Пацієнтська спільнота вбачає багато ризиків через впровадження нової системи. По-перше, в регіонах недостатньо ендокринологів. Якщо їх немає, людина не зможе отримати план лікування і рецепт, — говорить Людмила Петренко, президент міжнародної діабетичної асоціації України. — По-друге, протоколи лікування не поновлені й до початку 2022-го не будуть розроблені та затверджені. Це заважає ендокринологам складати плани лікування. По-третє, електронний реєстр пацієнтів із діабетом був єдиним для всіх лікарів. Із жовтня таких цифрових систем стане 12 та більше. Є ризик щодо захисту персональних даних.

У жовтні українці матимуть 11 вихідних.

Чотири дні поспіль відпочиватимемо на честь Дня захисників і захисниць України — 14, 15, 16 і 17 жовтня.

Неробочими також будуть сім субот і неділь — 2, 3, 9, 10, 24, 30 і 31 жовтня. Робочою стане субота 23 жовтня. Українці відпрацюють вихідний 15-го числа.

З 5 жовтня Укрзалізниця запустить новий регіональний потяг Київ — Гайворон, Кіровоградська область.

Зі столиці вирушатиме щовів­торка, щоп'ятниці та щонеділі о 14:41. На кінцеву станцію прибуватиме о 00:11. У зворотний бік їздитиме по понеділках, середах і суботах о 1:10.

Потяг проїжджатиме 21 станцію — Козятин-1, Вінницю, Гуменне, Вороновицю, Фердинандівку, Війтівці, Немирів, Сажки, Кароліну, Самчинці, Семенки, Ситківці, Криштопівку, Гайсин, Зятківці, Антонівку, Дуклю, Орлик, Генрихівку, Джулинку та Ставки.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія подешевшає з жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі