пʼятниця, 08 жовтня 2010 08:19

Експеримент: на 907 гривень треба прожити місяць

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Іван Місяць у магазині неподалік гуртожитку купив півбатона
Іван Місяць у магазині неподалік гуртожитку купив півбатона
"Хочу довести уряду, що прожитковий мінімум нереальний", - каже 30-річний Іван Місяць із міста Вишгород Київської області. Він став одним із п'яти учасників експерименту Національного форуму профспілок України. На місяць йому має вистачити 907 грн. Стільки, за рішенням Верховної Ради, становить прожитковий мінімум для дорослого працездатного українця. Експеримент триває з 1 жовтня.

Іван працює охоронцем в офісі та дизайнером з озеленення в котеджному містечку. Іноді наймається робити ремонт у квартирах. Має 1,5 тис. грн на місяць. За ліжко-місце в гуртожитку віддає взимку 500 грн, влітку - 150. Решту витрачає на харчі, одяг, взуття, цигарки.

- М'яса майже не вживаю. Не через те, що вегетаріанець. Просто грошей не вистачає. Я ж молодий. Хочеться і з друзями поспілкуватися, і з дівчиною зустрітися. А ціни зараз такі, що навіть елементарні речі з'їдають усі доходи. Хліб, крупи, овочі, цигарки, мило, пральний порошок - без цього не обійтися. Горілки не п'ю.

На час досліду Іван ще дужче урізав свій раціон. Відмовився від яєць, молока, сиру. Усі витрати записує у щоденник.

- Експеримент іде четвертий день. 1 жовтня я нічого не їв. Прийшов пізно з роботи й одразу ліг спати. Наступного дня купив овочі, хліб, майонез і вафлі "Артек". Заплатив 32 гривні 86 копійок. Зварив борщ, розтягнув його на два дні. Сьогодні куплю півбатона і повечеряю смаженою картоплею, - розмовляємо у вівторок, 5 жовтня.

Показує щоденник. У шкільному зошиті записи про витрати на базарі і чеки з магазину.

Меблі в кімнаті старі. Крім нього, тут живуть двоє чоловіків - Олександр та Олексій. Сплять на диванах. Іван користується розкладним кріслом або надувним матрацом. На шафі видно маленьке бронзове погруддя Леніна. На шиї Ілліча червоний вимпел з радянськими значками та медалями.

- Це Саша колекціонує, - пояснює. Заварює чай. На кухонному столі стоїть мікрохвильова піч, поряд невеликий телевізор з DVD-програвачем. Технікою усі користуються спільно. Недавно в них згорів старий холодильник. На ремонт грошей не мають. - Я економлю, але вкластися у 907 гривень навряд чи вийде. 10 числа прийдуть платіжки за гуртожиток. Це 250 гривень. Потрібно купити носки. Зубної пасти нема. Закінчився миючий засіб для посуду. Гроші уходять, як вода в пісок. Організатори сказали: не мордуйте себе голодом. Як гроші скінчаться, подзвоніть. Вони приїдуть, заберуть усі чеки й експеримент закінчиться.

За його умовами, учасник може купувати необхідні речі і продукти, крім спиртного. Не вимагають будь-що протриматися місяць на 907 грн. Хочуть з'ясувати, на скільки цих грошей вистачає українцеві, який працює або навчається.

Крім Івана Місяця, у досліді беруть участь студент із Луганська, журналістка із Сум, івано-франківська вчителька, профспілковий діяч із Запоріжжя. У Києві добровольців не шукали. Бо вважають, що в столиці прожити на 907 грн неможливо.

Мирослав Якібчук, голова Національного форуму профспілок, стверджує, що за теперішніх цін реальний прожитковий мінімум не може бути менше ніж 2,3 тис. грн.

- Я хотів би одружитися і мати двох дітей. Але для цього треба заробляти тисяч 8?"10 на місяць. Такої зарплати простій людині зараз не знайти, - говорить Іван Місяць.

Він у 13 років залишився сиротою. Виховувався в інтернаті.

До початку експерименту Іван важив 60 кг. Після закінчення всі учасники зважаться, щоб дізнатися, наскільки схудли.

Зараз ви читаєте новину «Експеримент: на 907 гривень треба прожити місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі