четвер, 03 березня 2011 01:30

Двір багатоповерхівки забирають під паркінг

Автор: фото: Євген ЄВСЄЄВ
  Жінки тримають плакати у вівторок біля будівельного майданчика на вулиці Пирогова, 2 у Києві. Хочуть, аби там припинили роботи. Коли протестували минулої п’ятниці, робітники їх побили
Жінки тримають плакати у вівторок біля будівельного майданчика на вулиці Пирогова, 2 у Києві. Хочуть, аби там припинили роботи. Коли протестували минулої п’ятниці, робітники їх побили

Кияни з вул. Пирогова протестують проти будівництва 9-поверхівки біля Національного музею історії України. Люди скаржаться, що через вбивання паль у довколишніх житлових будинках з'явилися тріщини.

Забудовник — група компаній "Герц". На ділянці площею 938 кв. м зводить житловий будинок. За проектом у ньому будуть 25 квартир.

— Раніше тут триповерхова друкарня стояла. Два роки назад її знесли, ділянку обгородили зеленим парканом. Нещодавно почали рити котлован, — каже Ірина Фінська з будинку на вул. Пирогова, 2.

Минулої п'ятниці будівельники спробували збільшити площу будмайданчика. Ставили паркан біля підвалу, яким користуються жителі будинку. Люди повиходили з квартир. Сталася невелика бійка. Жителі повалили загорожу, відігнали робітників.

— У новому будинку житимуть олігархи. Наш двір хочуть перекопати, зробити напівпідземний паркінг. Їм буде зручно, а нам не буде куди навіть вийти з під'їзду, — говорить літня жінка з будинку №2. Із трьома десятками жителів у вівторок вона прийшла протестувати до воріт будмайданчика.

У дворі в цей час повно міліції. За огорожею працює бурова техніка. При появі знімальних груп телеканалів будівельники кидають роботу, ховаються у вагончик.

— Привіт, Сергій. Пам'ятаєш, як мене бив, — літня жінка підходить до невисокого чоловіка років 40. Показує на нього пальцем і каже, що він — охоронець будмайданчика, який побив її минулої п'ятниці. Той відвертається, тікає від телекамер за мікроавтобус.

Багатоповерхівку зводять в історичному центрі Києва, упритул до трьох пам'яток архітектури. Це загрожує їм пошкодженням. Ініціативна група жителів зібрала 1040 підписів для заборони будівництва. Міська прокуратура подала протест на рішення Київради про виділення цієї ділянки під забудову. Люди сподіваються, що протягом березня рада його розгляне і припинить будівництво.

—  Підземний паркінг не створить жителям незручностей. У дворі зробимо гарний фонтан, сквер із лавами. Ним користуватимуться всі місцеві. Парканів там не буде, — запевняє Валерій Кірілко, представник групи компаній "Герц". — Проект починався 2006 року. Протести були вже тоді. Ми врахували зауваження жителів навколишніх будинків. Змінили заради них проект. Він не шкодить пам'ятникам архітектури. Для людей розробили компенсаційну програму. Ремонтували в їхніх квартирах вікна, фарбували під'їзди. Витратили до 5 мільйонів гривень. Програма діє і зараз. Нас дивує, що мешканці продовжують протестувати.

Зараз ви читаєте новину «Двір багатоповерхівки забирають під паркінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі