пʼятниця, 25 травня 2012 06:15

Дві студентки не захотіли здавати гроші на фуршет викладачам

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Катерина Піць закінчує четвертий курс факультету психології університету Шевченка. За півмісяця до протесту дівчина збрила брови. На зубах носить брекети, у вухах довгі сережки з пір’я
Катерина Піць закінчує четвертий курс факультету психології університету Шевченка. За півмісяця до протесту дівчина збрила брови. На зубах носить брекети, у вухах довгі сережки з пір’я

Киянки 22-річні Катерина Піць і Дар'я Савченко, студентки ІV курсу факультету психології національного університету ім. Тараса Шевченка, відмовилися здавати гроші на фуршет для викладачів. І оприлюднили списки продуктів, які їм пропонували купити для кафедри.

— Ми закінчуємо бакалаврат, — розповідає студентка факультету психології 21-річна Крістіна. — Попитали у магістрів, як вони здавали держекзамени і захищали дипломи торік. Дівчата порадили зробити для викладачів фуршет. Ми написали список, розділилися, хто що купить. Спочатку планували скинутись по 50 гривень. Потім прикинули, що треба по 100. Хотіли вже після захисту накрити стіл на кафедрі. На оцінки це не впливає. Хіба ж це хабар? Так студенти пригощають викладачів у всіх вузах.

Список уклали зі старостою ІV курсу Анастасією. На сторінці з блокнота написано "стол" і 12 пунктів із переліком продуктів. Чорною ручкою дописано: разовий посуд, дві банки ікри, масло, тарталетки, по дві упаковки червоної й білої риби, три банки оливок без кісточок, салат, огірки, помідори, 500 г редиски, два лимони, виноград.

З напоїв планували купити дві пляшки горілки, по дві пляшки червоного і білого вина, три пляшки коньяку "Кримський". На закуску — "нарезка 3 видов по 600-700 г (шинку не брать!), сыр 2 видов (с дырками один), грибы (ассорти, без шампиньонов)".

Староста сфотографувала цей список і виставила у соцмережі "ВКонтакте". Щоб студенти порадилися, хто які продукти купуватиме.

Здавати гроші першою відмовилася Катерина Піць.

— Це не зовсім корупція. Це така собі кріпосницька система, — каже Катерина. У неї поголені брови, на зубах брекети, у вухах довгі сережки з пір'я. — Список, що треба купити, писали не студенти, а методистка з кафедри. Правда, найактивніші учасники зборів пропонували спекти домашні тортики, думали, де дешевше купити ікри. Тобто була і власна ініціатива студентів. З протестом мене підтримала одногрупниця. Ми написали звернення до ректора університету. Його підписали четверо студентів. Але двоє прибрали свої прізвища. Від мене друзі відвернулися. Не хочуть вилетіти з університету, бояться, що через протест не вступлять у магістратуру. Зате підтримали студенти інших вузів. Присилають есемески: "Тримайся. Все робиш правильно! Це круто".

Перший захист бакалаврських робіт був у понеділок.

— Через наклеп Каті й Даші викладачі від частування відмовилися, — каже Крістіна. — Навіть мінеральну воду зі столу перед комісією попросили прибрати. Сьогодні Катерина Піць захищала свою роботу. Її ніхто не валив, поставили кілька запитань. Вона підставила весь курс. У нас викладачі ніколи не брали взяток. Коли ми готували бакалаврські, відповідали на наші електронні листи об одинадцятій вечора. Хіба не можна було їм віддячити?

У середу, 23 травня, Катерину, Дар'ю і старосту курсу Анастасію викликав ректор університету Леонід Губерський.

— Я якраз захистилася й поїхала до нього, оцінок не дочекалася, — каже Катерина Піць. Вона часто закладає за вуха довге кучеряве волосся, що через вітер постійно спадає їй на очі.  — Губерський протримав нас у кабінеті півтори години. Говорив із кожним окремо. Староста взяла всю вину на себе. Ректор розсердився, бо йому реально брешуть. Спитав: студентка написала цей список почерком нашої методистки? Декана факультету теж викликали. Він сидів мовчки.

— На мене через протест обізлились викладачі, — додає Дар'я Савченко. — На захист не допустили. Викладач, з яким писала бакалаврську, не дає характеристику на роботу. Заберу документи. Я не хочу отримувати диплом у таких людей.

Викладачі запевняють, що ніяких фуршетів їм ніхто не накриває.

— Ми самі приносимо собі обіди або їмо у студентській їдальні, — говорить світловолоса викладачка, років 40. — Якщо студенти хочуть віддячити, то дарують квіти. Не бачу в цьому нічого кримінального. Що тепер — не можна і школярам квіти на 1 вересня нести?

Декан факультету психології Леонід Бурлачук коментувати ситуацію відмовився.

— Ми проводимо власне розслідування, — каже проректор університету Володимир Шевченко. — Допитуємо всіх фігурантів цієї справи.

У середу на 16.00 біля географічного корпусу університету, де від 2011 року навчаються студенти-психологи, Катерина і Дар'я організували акцію протесту. Привели 10 студентів з інших столичних вузів, зачитали свій маніфест проти поборів. На альтернативну акцію на захист декана прийшли понад 50 студентів-бакалаврів. Вони кажуть, що ніяких фуршетів і хабарів у них не вимагають. За акцією наглядали з десяток правоохоронців. Після короткочасного дощу їх залишилося п'ятеро. Протестуючі перекрикували одне одного. Розійшлися в різні боки.

У середу ввечері стало відомо, що методистку кафедри звільнили, а декана тимчасово відсторонили від роботи.

Зараз ви читаєте новину «Дві студентки не захотіли здавати гроші на фуршет викладачам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі