пʼятниця, 21 січня 2011 16:40

"Два мітинги — це карикатура на соборність"

"Два мітинги — це карикатура на соборність"

— Імовірно, матимемо два мітинги. Один на Контрактовій площі, куди прийдуть "Фронт змін" та "За Україну!" Другий — на Софійській площі за участю інших опозиційних політиків. Це, звичайно, буде карикатурою на соборність, — аналізує приготування до акцій опозиції екс-активіст руху "Пора" Євген Золотарьов, 38 років.

Чи можна було запобігти такій роздвоєності?

— У нас немає значних авторитетів, на заклик яких політики погодилися б іти на спільні заходи. Я думав про колективний авторитет патріарха Філарета та архієпископа Любомира Гузара. Якби вони звернулися зі спільним посланням і запрошенням — такий варіант був би прийнятніший. Тоді політикам довелося хоча б на день забути про чвари. А так лідери церков мають провести спільний молебень на Софійському майдані. Однак це не запрошення, а участь.

Як пройдуть акції?

— Політики на трибуні зберігатимуть видимий спокій. Це у випадку, якщо там не буде колишнього президента Віктора Ющенка. Інакше сварки неминучі. Така в нього тепер карма. Проблеми між Юлією Тимошенко, Олегом Тягнибоком або Анатолієм Гриценком можуть бути, але навряд чи виллються на загальний огляд.

Яценюк і Гриценко домовляються про переговори щодо об'єднання. Чому разом не беруть участі в мітингу?

— Гриценко намагається збільшити свій вплив у новій структурі, демонструючи, як багато людей стоятимуть під його прапорами. Таким чином на переговорах у нього з'являться додаткові бонуси. Зрештою, 22 січня — шанс для всіх партій показати себе. Більшість із них спробують із цього скористатися.

Як уникнути провокацій?

— Їм можна запобігати лише тоді, якщо вони не організовані владою. Якщо ж влада захоче спровокувати людей, упередити це організатори мітингу не зможуть.

Яка ймовірність виникнення заворушень, що про них каже керівник МВС Могильов?

— Менше 50 відсотків. Персонально Вікторові Януковичу такі сутички абсолютно зараз не вигідні й не цікаві. Звісно, в його середовищі є "яструби війни". Але він контролює ситуацію цілком.

Скільки може прийти людей?

— До 20 тисяч. Бо є ентузіазм і очікування. Мені дзвонять багато знайомих, кажуть, їдемо в Київ на цей захід власним авто. І це масово.

Зараз ви читаєте новину «"Два мітинги — це карикатура на соборність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі