пʼятниця, 04 серпня 2017 05:25

"Два автобуси спалили, бо возив людей до Москви"

— Вася, май совість. Зараз третя година дня. Я ж просив тебе, щоб зустрів! Мати передала сумку з тушонками й сітку картоплі, — високий смуглий чоловік кричить у стару мобілку "Нокіа" на автостанції "Київ", неподалік залізничного вокзалу. Жителі міста називають її ямою, бо розташована в яру. Звідти відправляються мікроавтобуси по всій країні.

— Прикинь, сільському голові магазин спалили. Хлопцям з АТО роздати землю не хотів, кажуть. Він же там 4 гектари малини посадив. Думаю, тут не в землі справа. Половину лісу вирубав і продав. Пам'ятаєш ті дубки, де ми з тобою білі гриби збирали. Уже нічого нема. Одні пеньки. Петрович купив три квартири в Рівному і дві у Львові. Женіку два автобуси спалили, бо возив людей до Москви.

Жінка в солом'яному капелюшку ставить сумку в багажник маршрутки "Луцьк-Експрес". Займає місце біля водія.

— У доньки гостювала? Машка до 30 років заміж вспіє вийти? — питає в неї подруга.

— Досі живе зі Славіком. Бачила, як він на неї руку піднімає. Я його нашим зятьом не представляю. Це страшна людина.

— Чого ж вона за нього тримається?

— Каже, їй із ним добре. Доки не п'є — нормальний чоловік. Охоронцем у депутата працює. Гроші файні приносить. У червні заробив 20 тисяч. Обіцяв відвезти Машку в Одесу на море, а сам полетів у Лісабон із шефом. Півсвіту з ним облітав. До дочки їжджу, коли він у відрядженні. Не любить, як вона запрошує до себе гостей.

— На перший погляд, нормальний хлопець.

— До Іловайська був нормальний. Із війни повернувся нервовий і злий. На руках ніс друга, якому відірвало дві ноги. Той від больового шоку знепритомнів. Помер від втрати крові дорогою до шпиталю. Після того Славіка як підмінили. Навіть батьки з ним не можуть спілкуватися нормально. У його шефа своя міні-армія. 100 чоловік на зарплаті, ще півтисячі можуть за годину зібратися по дзвінку. Бачиш, як вони нового Майдану бояться.

Прибуває автобус із польського міста Познань. 50-річний чоловік у джинсових шортах дістає з багажника зелений туристичний рюкзак. Іде займати чергу до обмінника. У кишені вібрує телефон. На рингтоні — "Лента за лентою" Тараса Чубая.

— Героям слава, — говорить замість привітання. — Приїхав. Злоті розміняю й — на метро. Останню зарплату поляк не віддав. Мовляв, заплатить, якщо до нього повернуся. Але я вже рознюхав іншу тєму. Фірма, що нас на Польщу возила, збирає людей у Канаду. Будівельникам із моїм стажем обіцяють 3 тисячі в місяць. Мене ніхто тут не тримає. Донька гроші взяла, а спілкуватися не бажає. Двом дружинам залишив по квартирі. Тепер якщо ще на одну зароблю, нікого заміж не кликатиму. Бо останусь на пенсії бомжом.

Жінка в білій футболці купує "Київський торт" за 240 грн. Тримає квиток до Житомира. Розціловує в обидві щоки худорляву знайому в джинсовій спідниці. Та працює на автостанції зазивалою. Шукає пасажирів на маршрутки до Новограда-Волинського, Рівного, Ковеля.

— Приїхала для Альони шукати квартиру. Дочка планувала перебратися ближче до роботи. Подивилася сьогодні чотири й вирішила залишатися в Голосіївському районі. Там знімає "двушку" за 6 тисяч. А в Шевченківському за таку саму хочуть 10. Були в одній квартирі на Дорогожичах. Там місяць тому бабка померла. Онуки здають. Меблям більш як 30 років, ремонт — ще з часів перебудови. По стінах клопи бігають. Готові здавати за 7 тисяч. Але Альона там навіть роззутися боялася.

— Сім років у Києві, а досі своїм житлом не обзавелася?

— Хотіла, але ми з батьком відмовляємо. Куди спішити? З її професією легко знайти роботу за кордоном. Торік у Болгарію кликали. Але шеф умовив залишитися, підняв зарплату на 200 доларів. Хто ж знав, що начальника посадять, а фірма за півроку збанкрутує. Перейшла до конкурентів. Зарплата та сама, але лише три вихідних на місяць. Їхнє рекламне агентство працює без вихідних. А біг-бордів вільних майже не залишилося. Партії в оренду розібрали. Бояться, що восени будуть вибори. Платять за пусті площі, аби їх не зайняли суперники.

Зараз ви читаєте новину «"Два автобуси спалили, бо возив людей до Москви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі