пʼятниця, 17 вересня 2010 00:10

Другий місяць не видають українські паспорти

В Україні через відсутність бланків другий місяць десятки тисяч українців не можуть отримати внутрішні паспорти. У Донецькій області, наприклад, у черзі стоять 15 тис. людей, у Львівській — 3 тис.

Дизайнер 23-річна Катерина Зубко живе в Києві. У липні вийшла заміж. Узяла прізвище чоловіка. 7 серпня міняти паспорт поїхала до Чернігова, де прописана.

— Паспортистка сказала, що за місяць буде готовий. 9 вересня відпросилася з роботи і поїхала за готовим документом. А там говорять, що бланків немає. Київ не дає і коли будуть — невідомо, — розповідає. — Незручностей багато, бо хотіла міняти закордонний паспорт. Там прізвище теж дівоче. На роботу хотіла оформлятися — не змогла. Неприємно.

Бланки паспорта громадянина України виготовляє держпідприємство "Поліграфкомбінат "Україна".

— Між МВС і нами зараз немає договору. Коли він і гроші з"являться, то відразу почнемо друк бланків, — каже Олександр Коломійчук, 53 роки, начальник відділу з режиму та охорони поліграфкомбінату "Україна".

— Договір довелося міняти через закон "Про держзакупівлі", який прийняли наприкінці червня. МВС зобов"язали при використанні державних грошей проводити тендери. Конкурс на друк бланків закінчився лише 16 серпня. Виграв його той же поліграфкомбінат "Україна", — пояснює 40-річний Юрій Повх із Міністерства внутрішніх справ. — Ми попросили Кабмін збільшити кошти на друк паспортів. І тепер потрібно лише погодження Мінекономіки задля запущення друкарського станка.

Цього року МВС збирається видати 1,5 млн українських паспортів.

Зараз ви читаєте новину «Другий місяць не видають українські паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі