пʼятниця, 08 вересня 2017 07:20

Дослідників не пускають до архіву

Ученицю Полтавської гімназії №13 15-річну Дар'ю Дрозд не пустили до Полтавського обласного архіву через вік. Відмовили в дослідженні працівники установи.

— Почали готуватися до написання наукової роботи для Малої академії наук. Потрібно було дослідити мовленнєві особли­вості ділового стилю на підставі архівних матеріалів за 1920-ті роки. Мали вивчити джерела та зробити висновки. Із учнем прийшли два наукові керівники — філолог та історик. Але їй не дозволили бути в читальному залі через бюрократичні закони, виписані ще 1993-го, — розповідає заступник директора гімназії Людмила Бойченко, 46 років.

Усі громадяни України мають право працювати з відкритими даними, за законом про архіви. У Дар'ї Дрозд був із собою біометричний паспорт (його видають із 14 років. — ГПУ).

— Минулого року в моєї учениці під час захисту робіт МАН зняли важливі бали саме через те, що самостійно не працювала із джерелами. Але талановитій молоді забороняють зробити відкриття, — каже 63-річна Зоя Бондаренко, науковий керівник і вчитель історії в гімназії.

— Маємо законом прописані обмеження щодо роботи в архівній установі, — говорить директор Державного архіву Полтавської області 56-річна Валентина Гудим. — Робота з архівними джерелами — це відповідальність, яку не може понести неповнолітній. Архів — це не бібліо­тека. Бо зберігаємо історичні джерела, що залишилися в цілому світі лише в нас. Тут маємо чітку заборону закону стосовно неповнолітніх.

Зараз ви читаєте новину «Дослідників не пускають до архіву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі