вівторок, 25 вересня 2012 00:00

До плащаниці йдуть лікувати безпліддя та рак

20 вересня до Успенського собору Києво-Печерської лаври стоїть 100-метрова черга. За день до того сюди привезли плащаницю Пресвятої Богородиці, одну з найбільших святинь православних християн. На час її перебування в столиці вхід до Лаври зробили безкоштовним.

— Читала, що плащівниця допомагає зцілитися. У мене ноги сохнуть, важко ходити. Буду просить, щоб легше стало. Минулого року ходила на прощу в Почаїв, то ноги не боліли. А тепер знову погано себе чую, — жмакає аркуш з іменами та гербом Лаври Юлія Майвород, 50 років, із міста Яготин на Київщині. — Заплатила по гривні пожертвувань за одне ім'я на молебень за здоров'я. Мій Василь не зміг приїхати, в нього рак кожи. Він тут просто не вистояв би. Я за нього прошу і за дітей, щоб вони не мучились, як ми. У мене їх троє, і всі здорові. Тільки недавно зрозуміла, що головне є здоров'я, а все остальне буде.

Реліквію встановили ліворуч од вівтаря. Охоронці пускають до неї на кілька хвилин по троє. Багато парафіян привели із собою малих дітей. Більшість їх сидять на бордюрах та чекають, доки батьки стоять у черзі.

— Дочці 30 год, а вона ще не замужем. Всьо ходить кар'єру робить. А мені так внуків хочеться, — киянка 65-річна Неоніла закриває книжку Миколи Гоголя "Мертві душі". — Коли просила її прийти сюда, вона давай упиратися, що немає часу. Най би схаменулась, а то так у дівах і до старості проходить.

Плащаницю створили в 1830-1840 роках. На ній зображена вирізана по контуру Матір Божа, оздоблена коштовним камінням, принесеним людьми на знак вдячності за зцілення. Реліквію зберігають у Єрусалимі.

Біля черги продають свічки, хрестики, єрусалимські іконки. У картонній коробці лежать кілька плиток шоколаду із зображенням Лаври.

— А его здесь делают? — питає білявка років 30, у квітчастій хустці на шиї. Бере упаковку. Голосно читає зі звороту: "Увага! На коробці зображені святі храми, тому просимо після споживання не викидати її на смітник. Для утилізації спалити". — Какой-то бред. Бумагу нужно сдавать на утилизацию, а не жечь где попало.

Простягає 12 грн за шоколадку.

— Шоколад Днєпропетровськ дєлає. Тут усе-таки Лавра намальована, тому краще слідувати настановам, святі місця нужно поважати, — відповідає продавщиця.

Між чергою ходять кілька монахів та семінаристів.

— Сьогодні допомагали бабушці, якій стало плохо. У неї на сонці голова закрутилась. То ми її провели без черги, — крутить у руках мобільний прислужник Віктор.

Біля вірян також походжають п'ятеро міліціонерів.

У вівторок плащаницю повезуть до Полтави, далі — у 12 інших міст. В Україні вона пробуде до 29 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «До плащаниці йдуть лікувати безпліддя та рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі