вівторок, 31 січня 2012 09:53

До Євро-2012 знищили десятки тисяч тварин

Близько 200 українців та представників громадських організацій пікетували уряд минулого тижня, щоб привернути увагу до проблеми знищення безпритульних тварин. Їх при підготовці до Євро-2012 комунальники вбили десятки тисяч, кажуть зоозахисники. Влада покриває таке поводження з тваринами, розповідає 49-річна Тетяна Метельова, член Міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів з розробки закону "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Скільки тварин в Україні знищили за останні роки?

— По Україні навряд чи хто володіє цифрами, бо ситуація не відстежується в маленьких містах. В Києві різні джерела називають цифру від кількох до півтора десятка тисяч. Офіційна інформація є в Харкові: за минулий рік 95 відсотків виловлених тварин знищили.

Які методи зменшення кількості вуличних тварин є законними?

— В усьому світі законно відловлювати тварин, стерилізувати, проводити щеплення, розміщувати у притулках і шукати їм господарів. Однак в Україні цим ніхто не займається. Для держави це марудна справа. До того ж до розробки законодавства про захист тварин причетні люди, чий бізнес напряму зав'язаний на знищенні тварин.

Яку відповідальність передбачає закон за вбивство тварини?

— Практично ніякої. За кримінальним кодексом стаття 299 передбачає максимальне покарання до п'яти років, мінімальне — штраф. Вона в Україні практично не застосовується. Дивно також, що у кодексі жорстоким поводженням визначене лише знущання. Тому заяви про вбивство тварин на практиці не тягнуть за собою порушення кримінальних справ.

Чи можуть громадські організації самотужки та гуманно зменшити кількість безпритульних тварин?

— Так. І ми вимагаємо в уряду передати це право нам, щоб виловом тварин не займалися комунальні служби. Має діяти схема — відлов, щеплення, стерилізація, притулок, пошук господаря.

Зараз ви читаєте новину «До Євро-2012 знищили десятки тисяч тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі