пʼятниця, 17 червня 2011 07:15

Дітям не можна працювати вночі

"Зі скількох років можна влаштуватися на роботу? Як уберегтися від працедавців, як дурять і не хочуть платити?"

Ярослава Діденко, 15 років, м. Полтава.

— Приймають осіб від 16 років. За письмовою згодою одного з батьків чи опікунів можуть працювати 14-річні, — пояснює Анатолій Безпалюк, 24 роки, директор Полтавського обласного молодіжного центру праці. — Діти працюють тільки у вільний від навчання час. З роботодавцем підписують трудовий договір. Хоча практика свідчить, що працедавці не хочуть морочитися. Простіше дати на руки 100 гривень. Але без договору молодій людині складно витребувати свої гроші у конфліктній ситуації.

Під час канікул 14–16-річні працюють по 24 год. на тиждень, до 18 років — по 36 год.

У період навчання: до 16 років — по 12 год. на тиждень, тобто по 2,5 год. на день. Старшокласники — по 18 год. на тиждень.

— Не можна працювати у нічний час, довго стояти на сонці, виконувати важку роботу, — продовжує Анатолій. — Якщо школяра взяли замітати на току, то заставляти робити ще щось законом заборонено. Звільнити працівника, якому менше 18 років, адміністрація може тільки за згодою служби у справах дітей.

Зараз ви читаєте новину «Дітям не можна працювати вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі