середа, 17 грудня 2008 17:37

Діти ромів захворіли на гепатит

Спалах вірусного гепатиту А зафіксували в циганському таборі села Нерубайське неподалік Одеси.

У таборі живе майже 2 тис. ромів. Хворіють переважно малі діти. Перші випадки були в жовтні. Нині ситуація схожа на початок епідемії, попереджають лікарі.

11-15 грудня до обласної інфекційної доправили вісьмох дітей циган віком до 6 років. У палати до них не пускають, тому матері чергують на лікарняному подвір"ї. Нині в медичному закладі перебувають 12 дітей із нерубайського табору. Із жовтня на цю недугу перехворіли майже 40 малят.

— У циганських житлах панує антисанітарія, тому боротися із хворобою важко, — каже Людмила Красницька завідувачка епідемічним відділом обласної санепідемстанції.

Територія, де живуть цигани, нагадує сміттєве звалище. У таборі немає каналізації. Аби не допустити поширення хвороби, лікарі та епідеміологи мають перевірити майже 400 дітей — усіх із табору. Потрібно також продезінфікувати будівлі. Та роми відмовляються контактувати з медиками.

— Важко розмовляти з мешканцями табору. Складається враження, що нас приймають за ворогів, які хочуть нашкодити, — каже епідеміолог Олексій Квашин.

Із пресою роми також не контактують. Та "ГПУ" вдалося поговорити з деякими. Люди розповіли, що гепатит у табір принесла циганка з Росії. Вона гостювала на початку осені.

Питання про обстеження медиками жителів табору обговорюють на рівні керівництва обласної адміністрації.

— Ми живемо відособлено від циганів і практично не контактуємо з ними. У таких умовах, у яких живуть вони, може з"явитися не лише гепатит, — говорить Анатолій Кузьміченко з Нерубайського.

Зараз ви читаєте новину «Діти ромів захворіли на гепатит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі