четвер, 09 липня 2020 05:56

Держава не зобов'язана давати постраждалим нове житло

 

— Збитки потерпілим за законом має відшкодовувати житлово-експлуатаційна організація чи газова служба. Той, з чиєї вини сталася катастрофа. Сільська чи міська рада не несе за це відповідальності, — розповідає адвокат, директор юридичної компанії "Домправо" 38-річний Володимир Клин.

До яких органів звертатися сім'ї, яка залишилася без помешкання через руйнування будівлі?

— Насамперед викликати Державну службу з надзвичайних ситуацій. Вони встановлюють причину вибуху. Остаточний висновок надають протягом двох місяців.

Паралельно можна звернутися до газової служби, житлово-експлуатаційної контори чи об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. За можливості замовити незалежну експертизу. Висновок непричетного до справи експерта допоможе під час отримання компенсації. Після того, як визначать винуватця, можна висувати йому претензії. Підприємець чи компанія, з вини якої трапилася катастрофа, повинні відновлювати зруйноване ­житло.

Що можуть вимагати потерпілі?

— Для початку треба виключити будь-які усні домовленості. Всі заяви подавати тільки в письмовому вигляді. Жертви катастрофи мають право отримати компенсацію в розмірі завданого збитку. Якщо зовсім зруйнована квартира, тоді її повну ринкову вартість. Потерпілим можуть запропонувати нове житло — рівнозначне за вартістю їхньому попередньому помешканню.

Відшкодувати повинні й кошти за майно. У цьому випадку не обійтися без експерта з оцінки майна. Так винуватцям інциденту не вдасться занизити розмір компенсації. Таку людину можна знайти в Інституті судових експертиз.

Яку суму отримають родичі загиблих?

— Сім'ї військових, які гинуть під час війни на Донбасі, отримують від 600 до 800 тисяч гривень. За жертв вибухів держава не заплатить більше.

Чому відповідачем є держава, якщо за безпеку газової системи, як у випадку на столичних Позняках, відповідає приватна компанія?

— Бо президент та уряд вирішили пропіаритися. У нашій державі майже щодня гинуть військові, які захищають суверенітет. Та їхнім родичам чомусь не дають нові квартири.

Держава не має прямого обов'язку забезпечувати людей новим житлом.

Скільки часу зазвичай триває процедура відшкодування?

— Її можуть тягнути два-три роки. Часто такі справи доходять до суду і вже завдяки виграній справі потерпілі отримують компенсації. Тому раджу одразу позиватися до винуватця катастрофи.

Як постраждалим отримати нове житло?

— Немає одного законодавчого принципу, за яким відбирають сімей, що мають таке право. Це рішення депутатів міської чи сільської ради.

Насамперед дають сім'ям, які були на обліку і потребували розширення житлової площі. Наприклад, родинам, де в однокімнатній квартирі живуть п'ятеро осіб і вони вже не один рік чекають на нове помешкання.

Як убезпечитися від пошкодження житла?

— Найкраще — страхувати. Якщо людина перебуває в об'єднанні власників житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, варто регулярно нагадувати сусідам, щоб дотримувалися основних правил безпеки.

Якщо дім обслуговує жек або керуюча компанія, можна зібрати підписи від мешканців і написати звернення, щоб у будинку регулярно проводили перевірку газових та інших систем.

25 років — на такий термін розраховані чотири- та п'ятиповерхові "хрущовки", зведені у 1960 роках. Па­нельні дев'ятиповерхівки будували з розрахунком на 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Держава не зобов'язана давати постраждалим нове житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі